Eijk hoopt dat paus de strijd aanbindt met 'gender-ideologie'

Kardinaal Wim Eijk, in 2013 in Rome.Beeld anp

Het Westen is op het gebied van geslachtsrollen en homoseksualiteit zozeer de weg kwijt dat de paus moet ingrijpen. Franciscus zou er goed aan doen om daar een encycliek of een ander gezaghebbend pauselijk epistel over te schrijven. Dat zegt kardinaal Wim Eijk in een interview met een Amerikaans persbureau.

Eijk, aartsbisschop van Utrecht en de belangrijkste katholiek van Nederland, laat in het gesprek met Catholic News Service zijn bezorgdheid over de zogenoemde 'gender-ideologie' horen. Het idee dat geslacht en geaardheid niet aangeboren en onveranderlijk zijn wint volgens Eijk rap aan populariteit. "In het Westen blijft het zich maar verspreiden", stelt hij. "We moeten de mensen waarschuwen."

De kerk van Rome heeft die denkbeelden altijd veroordeeld. Zo ook paus Franciscus - hij noemde gender-ideologie vorige maand in Georgië een 'wereldwijde oorlog' met als doel 'vernietiging van het huwelijk'. Die wordt niet gevoerd met wapens, maar komt volgens hem in de gedaante van 'ideologische kolonisatie'.

Ook in de vorig jaar verschenen pauselijke encycliek Laudato Si speelt gender-ideologie een belangrijke bijrol. Onze mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn vastgelegd in onze lichamen, stelt Franciscus daarin. Het is niet gezond om te proberen 'seksuele verschillen uit te vlakken'. Hij volgt daarmee volgens Eijk de lijn van zijn voorganger Benedictus XVI; hij waarschuwde er ook al voor.

'Zelfs katholieke ouders' vallen voor moderne ideeën
Als het aan de kardinaal ligt, krijgt het thema in de volgende pauselijke encycliek dus een hoofdrol. Met een pauselijk 'document alleen over dit probleem' zou de kerk weerstand kunnen bieden en katholieken terug op het rechte pad kunnen krijgen, meent hij. Zelfs katholieke ouders beginnen nu te accepteren dat hun kinderen zelf hun geslachtelijke identiteit kiezen, meent Eijk. "Ze horen niet anders." En dat terwijl de kerkelijke theologie er duidelijk over is: 'je mag je sekse niet op deze manier veranderen'.

"Het is net als met euthanasie en stervensbegeleiding", licht Eijk toe. "Toen daarover voor het eerst werd gedebatteerd, wisten mensen niet zo goed wat ze ermee aan moesten." Nu worden die volgens Eijk normaal gevonden.

Als gevolg daarvan belanden zij die kritisch zijn volgens de kardinaal in het verdomhoekje. Hij ziet een toenemende intolerantie jegens iedereen die conservatieve opvattingen heeft over homoseksualiteit en sekserollen. "Men heeft het over tolerantie en zegt dat iedereen zijn eigen mening mag hebben, maar in de praktijk komt het erop neer dat je een specifiek mensbeeld moet hebben. (...) Je moet denken volgens deze moderne theorieën of je wordt buitengesloten. Je ziet het in de academische wereld, het parlement, de massamedia." Een erg pijnlijke ontwikkeling, vindt hij. "Ze zullen het voor christenen alleen maar moeilijk maken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden