Eijk botst met voorganger Simonis - kloosterorde is 'hypocriet'

Archiefbeeld uit 2007. Bisschop Wim Eijk (links, toen nog geen kardinaal) en kardinaal Ad Simonis.Beeld anp

Het ontslag van de Maarssense pater die onderdelen uit de liturgie oversloeg leidt in katholieke kring tot felle discussie. De kloosterorde van de pater is ontstemd en kardinaal Simonis vraagt zich hardop af of het ontslag wel nodig was. Tot irritatie van het aartsbisdom Utrecht.

Kardinaal en aartsbisschop Eijk tikte de pater, Harry Huisintveld, eerder deze maand op de vingers omdat hij zich bij de eucharistie niet aan de liturgische voorschriften had gehouden. Huisintveld liet op Witte Donderdag in de Cosmas en Damianiuskerk te Abcoude een gebed, drie schriftlezingen en een paar andere onderdelen achterwege.

Eijk was niet gevoelig voor het argument dat hij een viering wilde houden die 'dicht bij de mensen stond'. Hij liet Huisintveld naar het aartsbisdom komen en deelde hem mee dat hij ontslagen was. Overigens komt de maatregel in de praktijk neer op een schorsing. Hij mag in Abcoude een jaar lang geen missen opdragen.

Simonis: een berisping was genoeg geweest
Kardinaal Ad Simonis (Eijks voorganger als aartsbisschop van Utrecht) zet nu in een Utrechts parochieblad vraagtekens bij het besluit. 'Officieel was het inderdaad geen geldige viering', vertelt hij in Martinus Magazine. 'Maar dat kan een keer gebeuren. Ik zou hem (Huisintveld, red.) een berisping hebben gegeven en daarmee was de zaak dan afgedaan.'

Eijk wil niet op de zaak reageren, maar secretaris-generaal Zuijdwijk van het aartsbisdom vindt het 'opmerkelijk dat Simonis als voorganger van de aartsbisschop meent zich hierin te moeten mengen'. Simonis heeft geen contact gezocht, vertelt hij aan Trouw.nl. Dat hij toch kritiek ventileert is 'niet chique'. Zuijdwijk: 'Simonis zegt dat het overslaan van een aantal liturgische onderdelen 'een keer kan gebeuren'. Dat je zo gemakkelijk kunt denken over zo'n ernstig vergrijp - dat zegt heel veel over hem.'

'Vanwege kloosterorde schreeuwt iedereen nu moord en brand'
De kloosterorde waar Huisintveld toe behoort, die van de dominicanen, noemde de straf dinsdag in een open brief 'onevenredig zwaar'. De dominicanen weten naar eigen zeggen wel waar de 'onrust en verwarring binnen de parochiegemeenschap' vandaan komen. Het zou een gevolg zijn van Eijks 'stijl van herderschap'.

De kritiek valt bij het aartsbisdom Utrecht niet in goede aarde. De dominicanen hadden Huisintveld ook zelf kunnen terugtrekken, meent secretaris-generaal Zuijdwijk.

'Als ze dat hadden gedaan, was er niets aan de hand geweest. Nu schreeuwt iedereen moord en brand, mede doordat zij de publiciteit zoeken.' Dat de dominicanen nu 'aanzetten tot protest' is volgens Zuijdwijk 'lichtelijk hypocriet'.

Volgens René Dinklo, provinciaal overste (leidsman) van de dominicanen, had zijn orde weinig keuze. 'Eijks besluit stond vast', meent hij. 'We hebben laten weten dat we er anders over dachten, maar dat maakte geen verschil.'

Kardinaal Ad Simonis, die Wim Eijk voorging als aartsbisschop van Utrecht.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden