Eijk benoemt Hoogenboom tot vicaris-generaal

UTRECHT (ANP) - Ted Hoogenboom, jurist en priester van het aartsbisdom Utrecht, wordt met ingang van 26 januari vicaris-generaal van het aartsbisdom. Hij volgt Piet Rentinck op, die die functie sinds 1 januari 1989 heeft bekleed.

Dat heeft Wim Eijk, die vorige maand tot aartsbisschop van Utrecht werd benoemd, donderdag bekendgemaakt. Eijk wordt op 26 januari in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht in zijn nieuwe functie geïnstalleerd. Hij heeft kanselier Hans Zuijdwijk van het bisdom Groningen-Leeuwarden tot kanselier van het aartsbisdom benoemd. Ook Zuijdwijk treedt op 26 januari aan.

Hoogenboom (47) werd na zijn studies Nederlands recht en theologie op 25 september 1999 door kardinaal Ad Simonis tot priester gewijd. Na zijn studie kerkelijk recht aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana in Rome werd Hoogenboom met ingang van 1 augustus 2001 conrector van het Ariënsconvict, de priesteropleiding van het aartsbisdom. Die functie combineert hij sinds 1 september 2003 met het ambt van officiaal (voorzitter van de kerkelijke rechtbank) van het aartbisdom en het bisdom Groningen-Leeuwarden.

Pastoraat

Rentinck (68) zal waarschijnlijk een functie in het pastoraat gaan bekleden. Hulpbisschop Gerard de Korte blijft aan als vicaris-generaal van het bisdom. Met Hoogenboom zal hij afspraken maken over de verdeling van de taken.

Zuijdwijk was sinds 1 augustus in Groningen-Leeuwarden werkzaam. Hij heeft de laatste jaren veel met Eijk samengewerkt, eerst als jurist bij het secretariaat van het Rooms-Katholieke Kerkgenootschap in Utrecht en daarna in Groningen-Leeuwarden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden