Eijk belooft teamspeler te zijn

De benoeming van de 54-jarige Wim Eijk als opvolger van kardinaal Simonis in het bisdom Utrecht heeft tot gemengde reacties geleid.

Van de redactie religie & filosofie

„Als hij maar gaat besturen, daar is hij goed in.” In de reacties op de benoeming van Wim Eijk als zeventigste bisschop van Utrecht en opvolger van kardinaal Simonis is de lof voor de huidige bisschop van Groningen en Leeuwarden unaniem.

Over Eijk (54) als hoeder van de rk leer lopen de meningen uiteen. Behoudende katholieken zijn erg blij met zijn komst naar Utrecht.

De gematigde kerkhistoricus Peter Nissen is er ’niet blij mee’. „Eijk weet mensen op de rand van de kerk en erbuiten niet aan te spreken.”

Eijk beloofde gisteren bij de bekendmaking van zijn benoeming een teamspeler te zijn, maar heeft de reputatie van solist. Iemand die in zijn eentje het leerstellig gehalte van de nieuwe faculteit voor katholieke theologie in Tilburg toetste – met de nodige afvallers. Een man die onder zijn collega-bisschoppen niet erg geliefd is, maar wel met een prima netwerk in Rome.

Nissen ziet in de benoeming duidelijk de hand van de paus: Eijk is academisch gekwalificeerd (tweemaal gepromoveerd), een goeie bestuurder en uiterst loyaal aan Rome.

Bij zijn aantreden als bisschop van Groningen in 1999 publiceerde Ton van Schaik collegenotities van professor Eijk voor diens seminaristen. Daaruit bleek dat de geestelijke en arts homoseksualiteit een neurose noemde. De teksten getuigden niet van een grote waardering voor Joden en protestanten. Van Schaik verwacht dat de polarisatie binnen de rk kerk opnieuw de kop op zal steken.

Wim Eijk zal op 26 januari officieel geïnstalleerd worden in Utrecht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden