De Serie

Eigenlijk zijn we allemaal een beetje atypisch

Sam (Keir Gilchrist) is een hoogintelligente autist van het type 'Rainman'.Beeld RV

'Atypical' is een sympathieke poging om een typische Amerikaanse sitcom te situeren rond een tiener met een stoornis.

Sam is 18 en autistisch. Oh nee, pardon: hij is een 'persoon met autisme', want de mens komt altijd vóór de handicap, leert de vader van Sam van de leidster van de ouderhulpgroep waar normaalgesproken alleen zijn vrouw heengaat.

De Netflix-serie 'Atypical' is een poging om een typische Amerikaanse sitcom te situeren rond een familie met een tiener (Keir Gilchrist) met een stoornis in het autistisch spectrum. Met de wat goeiige, afwezige vader (Michael Rapaport) die ooit wegliep van het ingewikkelde gezin, en die nu pas doorkrijgt hoe zijn zoon functioneert. Met een overbezorgde moeder (Jennifer Jason Leigh) die zich veel te lang heeft weggecijferd voor haar familie maar die aan het eind van aflevering 1 begint te sms'en met een woest ogende barman. En met bovenal een stoere zus, die heel goed kan hardlopen en de enige is die 'normaal' doet tegen Sam, hoewel ook haar beschermingsdrift soms heftige vormen aanneemt. Een mooie rol van nieuwkomer Brigette Lundy-Paine.

Tekst loopt door onder de trailer.

'Rainman'

En Sam zelf? Hij is een hoogintelligente autist van het type 'Rainman' die ons, de kijker, via de voice-over laat weten wat er zich zoal in zijn hoofd afspeelt. Hij haalt goeie cijfers, heeft een enorme fascinatie voor Antarctica in het algemeen en pinguïns in het bijzonder, hij neemt alles wat mensen zeggen letterlijk en is zelf uitermate direct - wat uiteraard nogal wat tragikomische situaties oplevert. Soms gaat het mis en raakt hij overprikkeld. Dan moet hij zich opsluiten in zijn favoriete groene hoodie.

Sam wil een vriendin. En seks. Zijn therapeute Julia vindt dat best een goed idee. Zijn moeder schrikt zich wezenloos want ze zal Sam moeten loslaten. Sam wordt van de weeromstuit verliefd op de therapeute zelf, maar omdat zij onbereikbaar is besluit hij een 'oefenvriendin' te nemen. Een bizar plus- en minlijstje moet aantonen of Paige, een hyperactief meisje, een geschikte kandidate is.

Bestaat niet

Er kwam uiteraard snel kritiek op de serie, vooral vanuit de hoek van mensen die het kunnen weten, zoals een film- en tv-recensent van The Guardian, zelf moeder van een kind met autisme. Want ja, zo'n autist als Sam bestaat natuurlijk helemaal niet in het echt. Hij is een soort whiteboard waarop de scenarioschrijvers, die de vakliteratuur over de stoornis doorspitten, alle mogelijke uitingsvormen van autistisch gedrag tentoonstelden. En waarom moeten het in series en films altijd aantrekkelijke, grappige, knuffelbare en vooral: extreem slimme autisten zijn?

Het zijn allemaal voorstelbare bezwaren, die de makers zelf ook erkennen, maar het kijken wordt anders als je het 'Atypical' van de titel niet exclusief voor Sam reserveert, maar voor alle personages in de serie. Types die elkaar ook vaak niet goed begrijpen, niet goed zien, precies op het verkeerde moment contact zoeken of vermijden, dingen willen zeggen maar niet kunnen of juist dingen zeggen die eigenlijk niet kunnen. Dan wordt 'Atypical' vooral een sympathieke poging om al deze menselijke tekortkomingen in een warme, humoristische setting in kaart te brengen. Eigenlijk zijn we allemaal een beetje atypisch en maar beperkt in staat goede relaties te onderhouden met de mensen om ons heen. Daar moeten we hard ons best voor doen en de ene keer lukt dat beter dan de andere.

Atypical, Neflix 2017, seizoen 1, 8 afleveringen 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden