'Eigenlijk is elke baby paranormaal begaafd'

1 januari 2000 zegt een nieuwetijdskind helemaal niets. Dat leeft in een eigen wereld, met een eigen jaartelling.

Henriëtte Lakmaker

'Nieuwetijdskinderen' zijn niet per se kinderen. Ook volwassenen met paranormale begaafdheid rekenen zich soms tot de 'voorbodes' van de nieuwe era, de tijd van Waterman (bij kenners van de musical 'Hair' bekend als the age of Aquarius).

Toch zijn het vooral kinderen die met name in New Age-kringen worden opgemerkt door hun extreme gevoeligheid voor indrukken en door hun wijsheid.

Een dergelijk kind ziet volgens aanhangers van deze 'leer' kleuren of aura's om mensen heen, of het hoort stemmen in de lucht. Een gesprek met wijlen opa is geen uitzondering. Ze hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, en ze zijn snel uit het veld geslagen als er iets 'gemeens' gebeurt.

Er zijn ouders die dit aanzien voor hoogbegaafdheid. Volgens Hein van Elteren, bestuurslid van het Platform van Nieuwetijdskinderen, zijn er duidelijke verbanden met bovengemiddelde intelligentie. Maar een nieuwetijdskind is meer dan hoogbegaafd, zegt Van Elteren. ,,Nieuwetijdskinderen zijn wegwijzers. Zij hebben een hoger bewustzijn, waardoor ze de kennis uit een vorig leven kunnen vasthouden.'' Keiharde criteria voor een nieuwetijdskind zijn er niet, zegt Van Elteren. Cijfers over het aantal evenmin. ,,Alle kinderen hebben een soort helderheid, van nature. Eigenlijk is elke baby paranormaal begaafd.'' De herinneringen uit het vorige leven zijn dan nog vers. Maar de meeste kinderen, aldus de gelovigen van de nieuwe tijd, raken die op oudere leeftijd kwijt door het schoolse leven en leren, waarin hun ervaringen niet passen. Het Platform van Nieuwetijdskinderen vecht tegen vele misvattingen over hun doelgroep. Veel kinderen vertonen gedrag dat leerkrachten of ouders ten onrechte opvatten als ADHD (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder). Die term slaat op hyperactieve kinderen die zich niet kunnen concentreren, maar volgens Van Elteren gaat het vaak om sterk intuïtieve kinderen die als verzet ADHD-achtig gaan doen.

Het zal voor ouders een opluchting zijn om te merken dat hun dromerige kind, dat maar buitenbeentje blijft op school, in een categorie valt. Maar wat dan? ,,Neem het kind serieus'', zegt Van Elteren. ,,Maar je hoeft niet alles te geloven. Wat ze zeggen kan ook pure fantsie zijn. Alleen doen zulke kinderen af en toe zo'n stellige uitspraak, die ze niet kunnen verzinnen.''

Voor ouders is het prettig om een positief label aan hun kind te hangen, zegt professor Jan van der Ploeg van het Nederlands instituut voor pedagogisch en psychologisch onderzoek in Amsterdam. Hij doet onderzoek naar kinderen met ADHD. Het verschijnsel van nieuwetijdskinderen kent hij niet. ,,Ik wil niet ontkennen dat de wetenschap wel eens achterloopt, en je moet voorzichtig zijn met een oordeel.'' Maar kinderen die ADHD-achtig reageren uit verzet tegen het systeem, daar gelooft Van der Ploeg niet in. ,,Dat is toch echt een andere categorie. Als de echte problemen van een kind niet onderkend worden, blijven ze doorgaan, hoe je het ook benoemt. Dat zie je ook bij hoogbegaafde kinderen: ouders staren zich er blind op, en gaan voorbij aan de sociale problemen die zeer intelligente kinderen vaak hebben.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden