'Eigenlijk heb ik bij het hele Kerstfeest vraagtekens'

Kerst zonder boom: Nederlanders die uit volle overtuiging geen kerstboom in huis halen. Vandaag de tweede aflevering: Arjan Baan.

Het mag dan misschien gezelligheid bieden, toch komt een kerstboom er bij het reformatorische gezin van Arjan Baan (42) uit Sliedrecht niet in. "Eigenlijk heb ik bij het hele Kerstfeest vraagtekens." Met de bijbel in zijn hand legt hij uit waarom. "Het komt voort uit het heidense ritueel rond de zonnewende, op de 25ste december, en de Bijbel schrijft nergens voor dat je dat moet vieren.

"Bij dat feest versierden ze ook bomen. Daar heeft de profeet Jeremia het over: 'Want de gebruiken van die volken zijn onzinnig: het is immers een stuk hout, iemand heeft het uit het bos gekapt, vakwerk met de bijl. Met zilver en met goud maken ze het mooi, met spijkers en met hamers zetten ze het vast, zodat het niet kan wiebelen'."

Voor hem op tafel ligt een door zijn vrouw vervaardigd kerststukje - wat dennentakken en kaarsjes op een dienblad. Op zich heeft hij niets tegen gezelligheid, zegt Baan. "Maar als je de geboorte van Jezus viert, doe dat dan in de omstandigheden waarin hij ter wereld is gekomen: sober. Ik wil niet wettisch zijn. Gezelligheid is goed, maar het heeft alleen niks met de geboorte van de Heere Jezus te maken.

"Onze kinderen vroegen in het verleden nog weleens waarom wij geen kerstboom in huis halen met de Kerst. 'Wij doen niet aan die poespas', vertelden wij dan. Met dat antwoord namen ze wel genoegen.

"Ik wil de mensen die wel een kerstboom in huis hebben niet veroordelen, want het kan immers ook saamhorigheid brengen en dat is op zich prima. Vooral in deze tijden van echtscheidingen en gebroken gezinnen is dat samenzijn, die gezelligheid van belang. Met het Kerstfeest wordt gelukkig de ellende even vergeten. Toch leidt de kerstboom uiteindelijk af van de Bijbelse boodschap van de redder van de wereld. Ik hoop ik dat de mensen uiteindelijk bij de kribbe van Bethlehem uitkomen. Want God geboren in een stal, dat is iets wat ik niet begrijpen zal.

"Hoe we dan wel Kerst vieren? Met elkaar en met Christus. Op Eerste Kerstdag gaan we 's ochtends naar de kerkdienst en in de middag meestal naar een viering voor de kinderen. Daarna zijn we met de familie bij elkaar. Maar aldoor is het belangrijkste: Zonder Christus is Kerst mis."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden