Eigenaar wil Hedwigepolder zelf onder water zetten

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Eigenaar Gery de Cloedt van de Hedwigepolder heeft een aantal van zijn pachters voor de rechter gedaagd. Ze willen niet meedoen met een nieuw plan van De Cloedt om de omstreden Zeeuws-Vlaamse polder zelf onder water te zetten.

Het lijkt de omgekeerde wereld. De Cloedt stelde na de uitspraak van de Raad van State die ontpoldering goedkeurde, eind november, door te gaan met de strijd om het behoud van de polder. Maar als die polder dan toch onder water moet, doet hij het liever zelf.

Volgens Hans Mieras, juridisch adviseur van De Cloedt, is de rechtzaak tegen de pachters 'een noodzakelijk kwaad'. "De Cloedt blijft tegen het onder water zetten. Daarvoor is een procedure in voorbereiding bij het Europees Hof voor de rechten van de Mens. Dat is echter een zaak van jaren."

Mieras verwacht dat het Rijk over een aantal maanden bij de rechtbank de onteigeningsprocedure van de Hedwigepolder in werking zet. "Daar zal De Cloedt zijn Plan B presenteren. Hij wil zelf ontpolderen." De jurist verwacht dat die onteigeningsprocedure ook jaren gaat duren. "Normaal is het anderhalf jaar, maar met onze inbreng duurt het wellicht twee jaar of langer." Om zelf te kunnen ontpolderen moet de Cloedt zijn 25 pachters uitkopen. Zij hebben echter allemaal een aanbod van het Rijk gekregen met een vergoeding en vervangende grond. Mieras: "Een aantal heeft dat aanbod aangenomen. De vervangende grond is elders in Zeeuws-Vlaanderen al beschikbaar. Maar wat moet het Rijk? Dat kan niets. De pacht is gesloten met de eigenaar van Hedwige. Deze pachters zijn echt gepaaid door het Rijk."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden