Eigenaar strijdt voor behoud van zijn Hedwigepolder

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De Vlaamse eigenaar van de Hedwigepolder Gery de Cloedt zal zich tot de laatste tand verzetten tegen het onderwater laten lopen van zíjn polder, alle plannen van het kabinet om dit hoofdpijndossier nu eindelijk te sluiten, ten spijt.

In een interview vandaag in De Verdieping kondigt hij aan klaar te zijn voor de juridische strijd, die wel eens jaren zou kunnen duren. De politieke besluitvorming rond de natuurcompensatie voor het uitbaggeren van de Schelde begon in 2005, toen Nederland en België het Scheldeverdrag sloten.

De Cloedt en zijn advocaat zullen eerst hun 'zienswijze' indienen op de officiële plannen om de polder om te vormen tot een natuurgebied. Die liggen tot eind september ter inzage. Dit is de eerste stap van een lange gang naar de bestuursrechter, en verzet tegen de onteigeningsprocedure. De Cloedt is niet zeker van de uitkomst van dit traject. "Zal ik gelijk krijgen? Durft een rechter in te gaan tegen alle ministers in Nederland en Vlaanderen en tegen Europa. Ik weet het niet."

De Cloedt is niet tegen natuurcompensatie, maar vindt de huidige polder waardevollere natuur dan een estuarium, dat volgens hem alle kans loopt om dicht te slibben. "Rust, bomen, gras: ik noem het bio-diversiteit. En dan moet dit weg, om natuur te maken?"

De Verdieping 4

Betere klei kun je niet vinden

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden