Eigenaar gekapseisde 'bierboot': Een helikopter en zeven ambulances – nergens voor nodig

De reddingsboten bergen het omgeslagen voertuig.Beeld KNRM. Station Echmond

Zelf begrijpt hij er niets van. Met een groepje vrienden zat hij zondag op een zelfgebouwd vlot dat in zee lag voor het strand van Egmond. Lekker in de zon, biertje erbij, niets aan de hand. Maar opeens stonden er zeven ambulances op het strand, een helikopter hing in de lucht en ook de politie was uitgerukt. “Ophef om niks”, zegt Marco de Rooij (30).

Wat er gebeurde? Nou, gewoon. Dat vlot heeft een opbouw en toen ze daar dan met z’n allen te veel aan één kant bovenop zaten, kapseisde het, tot het ondersteboven in zee lag. “Het ging heel langzaam, we zagen het aankomen, er is geen seconde gevaar geweest.”

Maar de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij zagen het gebeuren en vonden het toch verstandig de zee op te gaan. Ze visten een aantal jongens uit het water, een paar anderen wisten zelf op het strand te komen. Daar zaten de jongens even bij de kachel om op te warmen, en dat was dat. “Weinig aan de hand”, zegt ook Henk Biesboer van KNRM-station Egmond. “Sommige jongens waren al tijdens het kantelen op de onderkant van het vlot geklommen, die zijn niet eens nat geworden.”

Maar strandwandelaars zagen het ook en die hadden de meldkamer in Alkmaar gebeld. Daar werd het voorval ingeschaald als ‘prio 1’ en dan treedt er een protocol in werking en ja, dan hangt er al snel een traumahelikopter in de lucht. En dan slaan ook kranten en televisie erop aan. “We hebben nog geprobeerd het af te schalen”, zegt Biesboer. “Maar dat lukte niet meer.”

Alcohol en koud zeewater

Biesboer en De Rooij hebben het voorval gisteren nog even nabesproken. “Dat vlot is van jongens uit het dorp, ik ken ze allemaal”, zegt Biesboer. “Van vrienden en kennissen, van iedereen eigenlijk”, vult De Rooij aan. “Al te stabiel is het niet”, zegt Biesboer weer. “Maar het gaat al jaren goed.”

Zondag dus ook. “Er was he-le-maal niks aan de hand”, vindt De Rooij. “Nou ja, alcoholgebruik en dan dat koude zeewater ”, vindt Biesboer, “dat kán een gevaarlijke combinatie zijn.”

Voortaan maar niet met dat vlot de zee op? Flauwekul, vindt De Rooij. En ook Biesboer vindt het onnodig die raad te geven. “Dat is onze taak ook niet, hoor.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden