Eigen voetpad voor smartphonegebruiker

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Toppunt van waanzin of een slimme oplossing voor een modern probleem? De Chinese stad Chongqing heeft speciale voetpaden ingericht voor smartphonegebruikers. Die kunnen daar rustig naar hun telefoon of tablet staren, zonder tegen reguliere voetgangers of andere obstakels te botsen. Het scheiden van de verkeersstromen moet ongelukken voorkomen.

Jonah Kahn

De maatregel lijkt afgekeken van een experiment dat National Geographic afgelopen juli in Washington hield. Ook daar kregen smartphonegebruikers hun eigen voetpad. De proef duurde niet lang, ironisch genoeg doordat niet iedereen de borden opmerkte. "Mensen die geboeid zijn door hun scherm zien vaak de aanduidingen voor de speciale zones niet eens", tekende National Geographic op.

Phubbing
De rest van de wereld negeren terwijl je naar je smartphone kijkt wordt ook wel phone snubbing of phubbing genoemd. Volgens onderzoek van de universiteit van Buffalo lopen deze phubbers meer kans om gewond te raken dan automobilisten die hun ogen niet van hun schermpje af kunnen houden. De meeste letsel wordt veroorzaakt door struikelen, tegen muren of palen aan lopen, van een trap af vallen en het verkeer in lopen. In Londen zijn om deze reden op sommige drukke straten zelfs stootkussens aan lantaarnpalen bevestigd.
Zover bekend zijn er in Nederland geen plannen om smartphonegebruikers een eigen voetpad te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden