'Eigen verzorgingshuis voor verslaafden van 55+'

Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - Drugsverslaafden ouder dan 55 jaar moeten de beschikking krijgen over een eigen verzorgingstehuis. Als zo'n voorziening uitblijft, raken oudere verslaafden in een nog groter sociaal isolement dan nu al het geval is.

Het pleidooi voor een speciaal tehuis is afkomstig van de Junkiebond in Rotterdam. De bond wijst erop dat voor oudere drugsverslaafden momenteel nauwelijks opvangmogelijkheden bestaan. Bovendien hebben zij vanwege hun drugsgebruik niet of nauwelijks contact met hun kinderen. Door hun bijzondere leefwijze voelen zij zich daarnaast niet op hun gemak in de reguliere verzorgingstehuizen, meent Nora Storm van de Junkiebond. “Oudere mensen praten over vroeger als zij bij elkaar zitten. Als iemand dan zegt dat hij tientallen jaren drugs gebruikt of aangeeft dat hij ooit dealer was, blijft er maar weinig over om samen over te praten.”

De Junkiebond vindt niet dat verslaafde ouderen in een op te richten verzorgingstehuis in aanmerking hoeven te komen voor gratis drugs. De praktijk leert dat zij de weg kennen om eenvoudig aan hun dagelijkse dosis drugs te komen. “De meesten hebben een vaste dealer of ze laten hun drugs per koerier thuis bezorgen. Kern is dat zij hun oude dag kunnen doorbrengen met mensen die dezelfde achtergrond hebben.”

Bij de bond zijn enige tientallen mensen bekend, die voor plaatsing in een speciaal verzorgingstehuis in aanmerking zouden komen. Het gaat niet alleen om heroïneverslaafden, maar ook om andere drugsgebruikers. Storm zegt overigens dat de heroïneproef, die vandaag in Rotterdam en Amsterdam begint en waarbij enige tientallen verslaafden gratis drugs krijgen, op termijn toch betekenis kan hebben voor oudere drugsgebruikers.

“Als dat experiment slaagt, ligt het voor de hand dat ook de verslaafde 55-plussers aan dat project kunnen deelnemen.”

De GGD in Rotterdam reageert terughoudend op de door de Junkiebond gesignaleerde behoeften van oudere verslaafden. De dienst vindt dat deze mensen moeten worden opgevangen binnen de reguliere voorzieningen. “Pas als blijkt dat zij nergens terecht kunnen, willen wij praten over specifieke voorzieningen”, aldus een GGD-woordvoerder. Volgens hem zijn er pas over een jaar of tien zoveel oudere verslaafden dat daadwerkelijk sprake kan zijn van een probleem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden