eigen toko's

Startende ondernemers in Amsterdam hebben tegenwoordig een zeer diverse culturele achtergrond. Sinds gisteren is bij Imagine IC in de hoofdstad een tentoonstelling van foto's van Raimond Wouda te zien, waar vijftig van zulke ondernemers in beeld worden gebracht.

Chris Polanen, dierenarts

Collega's zagen lange tijd niets in de praktijk in Amsterdam Zuidoost en dus probeerde Polanen er zijn geluk. In het begin had hij het moeilijk. Als de Surinaamse dierenarts zijn gezicht in een volle wachtkamer had laten zien, waren even later veel klanten vertrokken. Pas na drie jaar had hij het gevoel dat de zaak goed liep. Een mislukt avontuur met een praktijk in Paramaribo heeft hem niet kunnen genezen van het idee ooit terug te gaan.

Mariëtte Pinas, uitvaartverzorgster

“Stervensbegeleiding, afleggen, begraven: ik vind het prachtig.“ Pinas werkte jarenlang parttime in een Nederlands uitvaartcentrum maar kwam daar niet verder. Na het behalen van een diploma schreef ze Un Sari, Ons Ding, in bij de Kamer van Koophandel. Dat moet, als het zakenplan en de financiën in orde zijn, een eigen centrum worden. “Surinaamse uitvaarten verlopen met veel meer tam tam. Reguliere centra vinden dat lastig.“

Asjah Ramsahai, bandenhandel

Antoine Autobanden en Styling is een familiebedrijf. Ramsahai runt het met haar twee broers, nadat vader in een schuur was begonnen met tweedehands banden. “Mijn broers, ouders en ik zijn echte workaholics. Mijn moeder is half-Chinees, dan weet je het wel. Ik heb het vak geleerd met vallen en opstaan. Het is een harde mannenbranche, maar als vrouw kan ik makkelijker klanten inpakken en leveranciers vinden zo'n meisje prachtig.“

William Gyamfi, kapper

“Iedereen uit de buurt komt bij mij om zich te laten knippen: Surinamers, Marokkanen, Ghanezen, everybody.“ En daar is de in 1988 als automonteur uit Ghana gevluchte Gyamfi trots op. Ook bekende Nederlanders, zoals voetballer Pinaar, weten de weg naar zijn salon te vinden. Na drie jaar kappersopleiding op een avondschool wist hij hoe Europees haar eruit moest zien. Ooit hoopt hij toch nog eens een salon in Ghana te openen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden