Eigen test moet rebellen vrijpleiten

Als in de hele wereld de ogen zijn gericht op de presentatie van het MH17-rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid, openen de televisiejournaals in Rusland met heel andere conclusies van Russische onderzoekers. Die moeten zowel Rusland als pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne van iedere blaam zuiveren. De conclusies van de Onderzoeksraad komen maar mondjesmaat aan de orde.

Uren voor de plechtigheid in Gilze-Rijen betoogt de directeur van Almaz-Antej, de producent van Buk-luchtafweerraketten, op een drukbezochte persconferentie dat vlucht MH17 - 'als het een Buk was' - is neergehaald met een raket van een verouderd type dat al jarenlang niet meer wordt gebruikt in Rusland, maar nog wel in Oekraïne.

Het bedrijf zegt ook dat de schade aan het toestel er geen twijfel over laat bestaan dat de raket is afgevuurd in de buurt van het dorpje Zarosjtsjenskoje, dat volgens de Russen in juli 2014 in handen was van Oekraïense troepen (wat betwist wordt door plaatselijke bewoners), en niet nabij het stadje Snezjnoje in rebellengebied, dat de afgelopen anderhalf jaar herhaaldelijk is genoemd als mogelijke lanceerplek.

Directeur Jan Novikov van Almaz-Antej klaagt dat de Nederlandse onderzoekers de bevindingen van hem en zijn collega's hebben genegeerd, reden voor Almaz-Antej over te gaan tot een experiment, waarbij met een echte Buk-raket en een oud vliegtuig een inslag is gesimuleerd. Dat experiment moet bovenal aantonen dat een lancering vanuit rebellengebied is uitgesloten.

Het rapport van de Onderzoeksraad laat geen spaan heel van die Russische bevindingen. Talrijke vlindervorminge deeltjes zijn wel degelijk aangetroffen op de rampplek en laten er volgens de internationale onderzoekers geen twijfel over bestaan dat de gebruikte Buk-raket een moderne kop had van het type 9N314M. In Moskou zegt Novikov 'niet te begrijpen' waar die gevonden deeltjes vandaan komen. "Dat zegt iets over de eerlijkheid van de Onderzoeksraad", schampert een commentator van het Russische eerste kanaal.

Minstens zo belangrijk zijn de conclusies van de Onderzoeksraad over het gebied van waar de raket moet zijn gelanceerd: alles wijst volgens de raad op een groter of kleiner gebied rond Snezjnoje, pal in door de rebellen gecontroleerd gebied. Zelfs de berekening die Almaz-Antej zelf op verzoek van de onderzoekers maakte strookt met die bevindingen. Die berekening gaat er wel van uit dat een moderne kop van het type 9N314M is gebruikt, iets dat de Russen met klem tegenspreken, zoals ook vermeld in het rapport.

Moskou trekt zich weinig aan van de conclusies van de Onderzoeksraad, wat niet alleen blijkt uit de berichtgeving in de media, maar ook uit de eerste reactie van de Russische onderminister van buitenlandse zaken Sergej Rjabkov. Die spreekt van een 'vooringenomen conclusie'. Volgens hem is het 'zonneklaar' dat het rapport politiek is gemotiveerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden