Eigen succes nekt onrechtbestrijders

DEN HAAG - De Stichting Eerlijk Zaken Doen dreigt ten onder te gaan aan haar eigen succes. Sinds een aantal malafide advertentiebureaus door toedoen van de stichting is aangepakt, is een groot deel van de omzet weggevallen. De onrechtbestrijders balanceren inmiddels op het randje van een faillissement.

De stichting helpt vooral kleine bedrijven die een gepeperde rekening hebben ontvangen voor het plaatsen van een spook-advertentie in een niet bestaand blad. Vaak weten deze oplichters ook handtekeningen op nep-opdrachten te ontfutselen. Dankzij de hulp van Eerlijk Zaken Doen wist het fraudeteam van jusititie vorig jaar vijf grote fraudeurs aan te pakken.

,,Hierdoor krijgen wij nu de doodsteek'', stelt Fleur van Eck, directeur van de Stichting Eerlijk Zaken Doen. ,,Die bedrijven waren goed voor 30 procent van onze juridische omzet.'' Inmiddels zijn twee van de vier juristen zelf opgestapt en kunnen salarissen, huur en belasting niet meer worden betaald.

,,Eigenlijk zou ik nu al ons faillissement aan moeten vragen'', zegt Van Eck die in de vier maanden dat zij de leiding heeft bij de stichting meteen puin moest gaan ruimen. Toch ziet zij nog steeds toekomstperspectief voor Eerlijk Zaken Doen. De aanpak van de vijf malafide acquisitiebureaus is volgens haar nog maar het topje van de ijsberg.

,,Die jongens zijn wel opgepakt, maar hun werknemers en zelfs hun ex-vrouwen gaan gewoon door. Willem Elsschot schreef er al over in zijn verhaal 'Lijmen'. Ik kan zo een lijst van 200 foute bureaus oplepelen. Dit soort praktijken zal altijd blijven bestaan. Men trapt er gewoon massaal in.''

Van Eck verwacht dat deze oplichters niet alleen slachtoffers maken bij het bedrijfsleven maar ook bij de overheid en non-profit organisaties. ,,Vaak hebben deze organisaties niet eens door dat ze worden opgelicht en worden de rekeningen gewoon betaald. Als ze er wel achter komen dan schamen ze zich er vaak voor en laten ze de boel lopen.''

Naast de omzet uit juridische bijstand is de stichting afhankelijk van subsidies van de kamers van koophandel en donateurs. Inmiddels is een subsidie-aanvraag ingediend bij de ministeries van economische zaken en justitie. ,,Maar ja, bij justitie moeten ze bezuinigen en minister Heinsbroek (economische zaken) heeft al aangekondigd dat hij in de subsidies wil gaan snijden'', sombert Van Eck.

Om te overleven wil Eerlijk Zaken Doen meer gaan samenwerken met branche-organisaties. Vooral op het gebied van voorlichting ziet de stichting op termijn nog een grote rol voor zichzelf weggelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden