Eigen soorten eerst: goudvis niet welkom in Nederlandse wateren

Het leek hem zo leuk. De Veenendaalse Hans van Manen kocht samen met andere ondernemers meer dan tweehonderd goudvissen en een handvol zuurstofplanten, en zette ze in juni vorig jaar uit in de Brouwersgracht. De vissen trokken veel aandacht, zelfs de burgemeester kwam kijken.


Maar hoe sympathiek het initiatief van de gepensioneerde horlogemaker ook is, de vissen moeten het water weer uit. De goudvis is namelijk een exoot die van oorsprong uit Azië komt, en die mag niet rondzwemmen in de Nederlandse natuur.


Zo'n goudvisje in de gracht, wat is daar nou erg aan? "In Veenendaal is het gevaar dat de goudvissen de Brouwersgracht verlaten en via andere wateren in de natuur komen", zegt Wilfred Reinhold van Platform Stop Invasieve Exoten. "Dan groeien ze en gaan ze paren met andere karperachtigen, zoals de kroeskarper, en ontstaat er een hybride soort."


En is dat dan zo erg? Ja. Met hybride soorten in de natuur, anders dan bij bijvoorbeeld honden van een gemengd ras, is vaak van alles mis, en dat gaat ten koste van de inheemse soort. "Zo zijn hybride soorten niet altijd vruchtbaar", zegt bioloog Fabrice Ottburg van Wageningen University.


Of dat voor de goudviskroeskarper ook geldt, weet hij niet, maar hij weet wel dat de goudvis niets heeft te zoeken in de Nederlandse wateren. "Ze eten heel veel. Op een gegeven moment gaan ze ook de eieren van andere soorten eten, of inheemse insecten, larven en planten."


Alle 280 goudvissen moeten de gracht dus uit, en Van Manen moet dat regelen. Hoe Van Manen de visjes gaat vangen, weet hij nog niet. Voor hun leven hoeven ze niet te vrezen, want de dierenvriend is op zoek naar een nieuw verblijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden