Eigen risico wordt niet extra verhoogd

Kabinet in Voorjaarsnota: Alle ministeries betalen mee aan te hoge uitgaven in zorg

Het kabinet zal het verplichte eigen risico in de zorg niet extra verhogen. Ook wordt er geen aparte bijdrage gevraagd als mensen een bezoek brengen aan de huisarts. Dat bezwoer premier Rutte gisteren in zijn wekelijkse persconferentie.

Eigenlijk wilde Rutte helemaal niets zeggen over hoe de Voorjaarsnota - waarin de tegenvallers op de lopende rijksbegroting worden weggewerkt - er uit komt te zien, maar omdat er geruchten waren over het eigen risico, besloot het kabinet in overleg met gedoogpartner PVV dat direct tegen te spreken.

De tegenvallers in de uitgaven voor volksgezondheid zijn meer dan de verwachte 2 miljard euro. "Wás het maar 2 miljard", zei de premier. Maar van bezuinigingen op de zorg wilde hij niets horen. "Deze kabinetsperiode stijgen de uitgaven aan de zorg van 60 naar 74 miljard euro. Er wordt dus 14 miljard meer uitgegeven."

Waar dat geld vandaan moet komen, wilde Rutte niet aangeven. Bijna zeker is dat de geplande extra investering van 850 miljoen euro in de ouderenzorg gewoon behouden blijft. De overschrijdingen liggen vooral op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en het persoonsgebonden budget. Of daar nu de klappen gaan vallen, ontkende noch bevestigde de premier.

Minister Jan Kees de Jager (financiën) is erg tevreden dat het kabinet het gisteren na één keer vergaderen eens is geworden over de manier waarop de financiële gaten gedicht gaan worden. Daaraan voorafgaand hebben er wel 'moeilijke onderhandelingen' plaatsgevonden tussen leden van het kabinet én de fractievoorzitters van VVD, CDA en gedoogpartij PVV.

Zeer waarschijnlijk moeten alle ministeries meebetalen aan de te hoge uitgaven in de zorg. Het is haast onmogelijk om de overschrijdingen in de zorg alleen op het eigen departement te compenseren.

De eerder aangekondigde verhoging van het eigen risico, met 40 euro in 2012, gaat wel gewoon door.

AOW naar 66 jaar in 2020
Minister Kamp van sociale zaken voert de druk op vakcentrale FNV op door alvast een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen waarin staat dat de AOW-leeftijd een jaar omhoog gaat. Vooral de voorstellen voor het aanvullend pensioen doen de vakcentrale pijn.

Kamp wil 700 miljoen euro per jaar besparen door het recht om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen te verminderen. In het systeem zoals dat nu bestaat gaat de overheid ervan uit dat mensen in 35 jaar een redelijk pensioen opbouwen. In het systeem zoals Kamp dat nu voorstelt hebben mensen 40 jaar werk nodig om honderd procent pensioen op te bouwen. Elk jaar hoeft er dus minder fiscaal vriendelijk worden opgebouwd, waardoor de overheid meer belasting kan innen - over het deel dat niet naar het pensioen gaat maar naar het loon. Dat maakt het lastiger om eerder te stoppen met werken en toch een aardig pensioen te hebben. Als de sociale partners alsnog een pensioenakkoord sluiten, past Kamp het wetsvoorstel aan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden