Eigen risico in zorg is er niet voor niets, maar het kan anders

De zaag zetten in het eigen risico voor de zorg of toch niet? Er kwam een waaier aan reacties: voor, tegen en pak het anders aan.

WILMA VAN METEREN

Differentiatie

Voor veel kwetsbare ouderen en chronisch zieken betekent een eigen risico van 385 euro veel meer dan voor minister Schippers. Niet de grote operaties worden uitgesteld, maar wel laboratoriumonderzoek, en het dagelijks slikken van medicijnen. Met alle risico's van dien. Ik merk dit steeds meer in mijn werk als huisarts. Afschaffen van het eigen risico lijkt mij niet zinvol (enige rem op dure tweedelijnszorg is soms nuttig) en financieel niet haalbaar. Maar differentiatie naar inkomen kan een goede oplossing zijn. Kwetsbare ouderen en chronisch zieken moeten extra geholpen worden en laat alle kosten binnen de eerstelijnszorg (huisartsbezoek, medicijnen, laboratoriumonderzoek enz. ) buiten het eigen risico vallen.

Arjan Oldenbeuving Bennekom

undefined

Blijven nadenken

Eigen risico heeft een directe relatie met eigen verantwoordelijkheid, dwingt mensen te blijven nadenken over wat ze wel of niet aan zorg afnemen, houdt ons bij de les. Ziek zijn wordt met ons westers leefpatroon heel normaal gevonden, terwijl het meer voor de hand ligt om bewust met gezondheid en welzijn bezig te zijn en dat niet aan artsen over te laten. Pas het eigen risico vooral toe op medicijnen die te vaak klakkeloos worden gegeven en genomen en de oorzaak van het probleem negeren.

Elise te Woerd Bunnik

undefined

Remgeld

Het verplichte eigen risico is belangrijk voor de financiering van onze gezondheidszorg. Het heeft een drukkend effect op de hoogte van de premie en laat zien dat zorg niet gratis is. Met andere woorden, het fungeert als remgeld. Het is dus juist de bedoeling dat sommigen zorg mijden om het eigen risico te ontlopen, namelijk bij zorg die overbodig of onbewezen effectief is. Ook het argument dat mensen met een handicap of ziekte nu extra de dupe zijn, is weinig overtuigend. Het eigen risico bedraagt slechts 385 euro. Dit komt overeen met 1,05 euro per dag. Het grootste deel van de zorgkosten wordt verdeeld over ons allemaal. Is dat oneerlijk?

Marco Varkevisser Voorhout

In verhouding

Ik ben een vrouw van 73 jaar. Ik leef van alleen AOW en krijg een zorg- en huurtoeslag. Nu heb ik in 2016 al 593 euro (251 euro in januari over rekeningen uit 2015) aan eigen risico betaald. Hoeveel procent is dit van mijn jaarlijks inkomen? Ik wil meebetalen aan de zorglasten, maar graag in verhouding met mijn inkomen.

Dineke Nauta Sauwerd

undefined

Keuzes durven maken

Technisch gezien is er heel veel mogelijk om mensen langer in leven te houden. Dat kost geld. Een eigen bijdrage levert in elk geval een deel van dat bedrag op. Chronisch zieken en gehandicapten zijn daar de dupe van. De eigen bijdrage zou echter verminderd kunnen worden als we andere keuzes in de zorg durven te gaan maken. Accepteren dat niet iedereen (tegen elke prijs) honderd of nog ouder wordt. Soms is tender love and care een betere keuze dan eindeloos doorgaan. Dat spaart kosten en een hoop emotie. Daar moeten we dan wel open voor staan.

Erna van Elburg Alkmaar

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden