Eigen instituut baat Roma en Sinti niet

Het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR), dat de integratie van de doelgroep moet bevorderen, voldoet niet aan die doelstelling. Dat stelt Joop Worrell, voorzitter van de raad van toezicht. "Als je ziet wat er door NISR is uitgegeven en wat daar tegenover staat... We willen niet als een struisvogel met de kop in het zand verdergaan. Het wordt tijd voor herbezinning."

Het NISR werd in januari 2010 opgericht met een 'startkapitaal' van zo'n 7 miljoen euro uit het fonds voor het naoorlogse rechtsherstel van de Sinti en Roma. De stichting moet met dat geld de haperende integratie van de doelgroep aanpakken. De positie van een deel van de ongeveer 10.000 Roma en Sinti in Nederland baart zorgen, met hoge schooluitval en werkloosheid.

Directeur Judith Hopster erkende eind november in Trouw dat de start van het NISR niet goed was, maar beloofde beterschap. Desondanks besloot oud-PvdA-Kamerlid en oud-burgemeester Worrell de organisatie te laten doorlichten door consultancybureau Boer & Croon. "Hun onderzoek bevestigt het beeld dat we hadden: we zijn niet op de goede weg, het is niet verantwoord zo door te gaan."

Probleem is dat Roma en Sinti zich gehoord noch vertegenwoordigd voelen door het NISR, 'een witte organisatie'. "We mogen niet meepraten, meedenken, meedoen. Ooit was er veel geld voor ons beschikbaar. Maar daar is tien jaar lang flink van geborreld en verkwist", klaagden Rocca Petalo, zoon van de roemruchte, overleden 'zigeunerkoning' Koko Petalo, en andere familiehoofden.

Het is de 'eeuwige kritiek', weet Worrell, die eerder tien jaar voorzitter van de Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma was. "Dit zijn buitengewoon weerbarstige groepen. Maar je kunt die kritiek niet wegwuiven omdat ze altijd zeuren. NISR heeft de brug naar de doelgroep niet weten te slaan. Daarin is niet alleen het personeel tekort geschoten, maar ook wij, als raad van toezicht."

Het contract van Hopster liep per 1 maart af. "We zijn stuurloos", zegt woordvoerder Mart Hermkens namens het personeel. Worrell wil snel overleg met het ministerie van VWS. "We moeten kijken of we iets nieuws mogen opbouwen op de grondvesten van NISR, met een andere werkwijze. Hopelijk kunnen we verder met de onderwijsprojecten die wel werken. In het ergste geval gaat de stekker eruit en draagt het ministerie ons op de resterende miljoenen aan Financiën over te maken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden