Eigen initiatief, behalve als het om natuur gaat

VVD-fractievoorzitter Stef Blok. Beeld ANP
VVD-fractievoorzitter Stef Blok.Beeld ANP

De liberale voorman in de Tweede Kamer, Stef Blok, hekelde zaterdag in een opiniestuk in deze krant 'de morele superioriteit van links'. Er is niks mis met een liberaal mensbeeld, schrijft Blok, waarin politici vooral op aarde zijn om particulier initiatief te stimuleren en mensen de ruimte laten om zelf hun leven in te richten. Bezuinigingen op de rijksbegroting voor cultuur, ontwikkelingssamenwerking of natuur, getuigen niet per se van een gebrek aan beschaving. Een terugtredende overheid kan juist prikkelen tot innovatie of particulier initiatief. Waarvan akte.

Johan van de Gronden en directeur Wereld Natuur Fonds

Nu is er op mijn terrein, de natuur, typisch zo'n initiatief waarvan je zou verwachten dat de VVD dit zou verwelkomen. Twee particuliere natuurbeschermingsorganisaties hebben een plan gesmeed om zonder additioneel belastinggeld of rijksbemoeienis het grootste aaneengesloten natuurgebied in Nederland te realiseren. Amper een 'linkse hobby' gelet op de samenstelling van het college, een coalitie van VVD, CDA, Christen Unie en PvdA.

De ene organisatie is het Flevo-landschap, stevig geworteld in de provincie. De andere het Wereld Natuur Fonds, ondersteund door één op de zes gezinnen in Nederland en vrijwel volledig particulier gefinancierd. De aanleg van deze nieuwe natuur gaat naar schatting ook nog eens 6.000 nieuwe banen opleveren. Tientallen private investeerders staan te trappelen.

Wij hebben Staatsbosbeheer uitgenodigd deel te nemen aan een particulier consortium, de Stichting Ontwikkeling & Realisatie Oostvaarderswold in oprichting. Daar is goed over nagedacht. Natuurlijk weten wij ook wel dat Staatsbosbeheer door staatssecretaris Bleker een kopje kleiner wordt gemaakt. Hij bezuinigde 60 procent op het budget. Staatsbosbeheer ligt ook onder vuur van bedilzieke Kamerleden. Maar het is wel de grootste gebiedsbeheerder van Nederland en beheerder van twee grote natuurgebieden in Flevoland, het Horsterwold en de Oostvaardersplassen. In het consortium kan Staatsbosbeheer werken aan de vermaatschappelijking van haar taak: samenwerking met particuliere organisaties en de ontwikkeling van door de Kamer dringend gewenste alternatieve verdienmodellen.

Wat schetst onze verbazing? De VVD-fractie deed niets om deze nieuwe route van Staatsbosbeheer te stimuleren. Vorige week kwam de rol van Staatsbosbeheer nog ter sprake in het Kamerdebat over het natuurbeleid. De VVD-fractie huilde gewoon mee met de wolven in het bos. En sloot zich aan bij een getergde Henk Bleker, die klaagde dat 'zijn' Staatsbosbeheer weer niet wilde luisteren. Bleker eiste op hoge toon onvoorwaardelijke gehoorzaamheid aan Den Haag. Zo smoor je dus alle particulier initiatief.

Alleen VVD-coryfee Nijpels sprak wijze liberale woorden, bij het radioprogramma Kamerbreed afgelopen zaterdag. Volgens hem moet Staatsbosbeheer Bleker gewoon laten weten 'dat hij de pot op kan'. Mijn idee.

Als de heer Blok, in plaats van links de maat te nemen, eens zijn eigen liberale beginselen in de praktijk bracht, dan ziet Nederland er straks een stuk vitaler uit. En kan minister Schultz van Haegen door met haar Hanzelijn en de verbreding van de A6. Want de aanleg van die nieuwe infrastructuur kan alleen doorgaan als de natuur die erdoor verdwijnt, elders wordt gecompenseerd. Allemaal onderdeel van de ingenieuze deal voor de aanleg van het Oostvaarderswold.

Met of zonder Staatsbosbeheer, dat Oostvaarderswold komt er wel. Maar het zou de VVD sieren als de partij de rancuneuze Bleker eens tot de orde riep en hoognodige innovatie binnen een zelfstandig bestuursorgaan openlijk omarmde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden