Eigen huis voor lage inkomens

Mensen met een minimuminkomen of een uitkering van een vergelijkbaar niveau moeten vanaf hun 23ste jaar in aanmerking kunnen komen voor een subsidie voor het kopen van een huis. De woning mag niet duurder zijn dan 247 000 gulden. De overheid legt maximaal 340 gulden per maand bij, en dat gedurende 15 jaar.

Dit stellen de paarse partijen PvdA, VVD en D66 en oppositiepartij CDA voor in het gisteren ingediende initiatiefwetsvoorstel Bevordering Eigen Woningbezit. Over de hoofdlijnen waren de partijen het eerder al eens geworden.

In het nu uitgewerkte plan is rekening gehouden met de voorstellen die het kabinet eerder deed over de koopsubsidie aan mensen met een lager inkomen die nu in aanmerking komen voor huursubsidie. De initiatiefnemers verwachten dat per jaar 20 000 huurders een huis zullen kopen. Veelal zal dat het huis zijn dat ze nu huren.

Critici, zoals de Socialistische Partij, vrezen dat de huursector door deze nieuwe wet in het verdomhoekje zal komen te zitten. De vier partijen denken daar anders over. Door verkoop van huizen verdienen woningcorporaties geld. De vier kamerleden die het initaitefwetsvoorstel indienen, hopen dat de corporaties dat geld ook zullen inzetten voor verbetering van de huurwoningen.

Ze verwachten ook dat niet iedereen zal kopen. Ouderen en jongeren die zich nog niet willen vastleggen op een woning of woonplaats blijven huren, denkt PvdA'er Duivesteijn. Ook zal in zijn ogen de huurmarkt aantrekkelijk blijven voor mensen met geld, die hun koopwoning van de hand doen om daarna een duur appartement te huren in de binnenstad.

Namens de vier zei CDA'er Biesheuvel dat de risico's, bij voorbeeld dat kopers in fianciële problemen komen of geen geld meer hebben voor het onderhoud, op een verantwoorde manier zijn beteugeld. Er komt een vangnet voor wie plotseling in inkomen daalt. En wie na vijftien jaar nog steeds in aanmerking komt voor de regeling, kan voor de resterende vijftien jaar een bijdrage ineens verwachten.

VVD'er Hofstra zegt niet te hebben willen wachten op de plannen van staassecretaris Remkes (volkshuisvesting, VVD), omdat deze weg sneller werkt. Als de Tweede en de Eerste Kamer een beetje opschieten met de behandeling, kan de regeling zijns insziens volgend jaar in werking treden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden