Weblog

Eigen glasvezelnetten worden populair

Als twee jonge kiemplantjes, zo ogen de glasvezelbuisjes die aangeven waar het glasvezelnet de buitenmuur van dit pand heeft bereikt.Beeld Vincent Dekker

Vergis ik me, of is het coöperatievirus definitief aan het overslaan van de energie- naar de breedbandwereld? Ik zie om me heen al diverse veelbelovende initiatieven.

Met Bergen BreedBand, B3, proberen twintig enthousiastelingen, onder wie ik dus, met behulp van een coöperatie een glasvezelnet aan te leggen in de hele Noord-Hollandse kustgemeente Bergen. Baas in eigen breedband is ons streven, zal ik maar zeggen. En een net naar álle adressen in de gemeente.
Maar ons project heeft ook een heel eenvoudige, praktische reden. Als we op KPN/Reggefiber - dé glasvezelaanlegger in Nederland - moeten wachten, mogen we in Bergen nog wel tien jaar geduld oefenen. En zo geduldig zijn we niet.

We zijn niet de enigen. Ik heb al herhaaldelijk kunnen wijzen op HSLNet, in het Brabantse Heeze-Leende. Daar geven ze iedereen het goede voorbeeld. Inmiddels is de aanleg van het eigen net er zo ver gevorderd dat de eerste inwoners vorige week daadwerkelijk van het net gebruik konden gaan maken.

Voor iedereen
Iets verderop in Noord-Brabant willen inwoners van Hilvarenbeek via de coöperatie Hilverglas een netwerk aanleggen. En in Boekel is het weliswaar een stichting, en is het net dus niet 'van iedereen', maar ook daar is het uitgangsunt wel 'voor iedereen'. Want dat is de crux van al die initiatieven: Waar KPN en Reggefiber, uit commercieel oogpunt begrijpelijk, voor de goedkoop aan te sluiten adressen gaan, willen de burgerinitiatieven niemand uitsluiten, ook niet als dat flink wat extra aanlegkosten met zich brengt.

Ondertussen zijn we in Bergen ook al niet meer de enige Noord-Hollandse gemeente waar bewoners het heft in eigen hand nemen. In Castricum, waar het gesprek over een breedbandnet tussen KPN/Reggefiber en de gemeente twee jaar geleden spaak liep, zijn de inwoners nu zelf aan de slag gegaan. En dat voornemen leeft ook in Graft/De Rijp, misschien wel de liefelijkste kleine gemeente van Nederland.

Het zou me niet verbazen als de glasvezelinitiatieven inderdaad de energie-coöperaties achterna gaan. Voor duurzame energie hebben we in Nederland al zo'n 300 coöperaties, variërend van pril initiatief tot volwaardig bedrijf. Soms ook werken de twee samen, zoals bij Hilverglas en Hilverstroom. Dat kan de zaak alleen maar goed doen, lijkt me.

Wilt u ook wel een stroomversnelling voor uw glasvezelnet? Volg dan ook de ontwikkelingen op Twitter via @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden