Eigen commissie kraakt voorstel van Verdonk

Voor het uitzetten van buitenlandse veelplegers hoeft Verdonkhaar beleid niet aan te scherpen, stelt de adviescommissievreemdelingenzaken ACVZ in een zeer kritisch commentaar op dieplannen.

Minister Verdonk (vreemdelingenzaken en integratie) zegt datze haar voornemen om vreemdelingen ook bij kleine misdrijvensneller uit te zetten, baseert op het advies van haar eigenAdviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ). Dit adviesorgaan zegtechter dat in 2002 de regels voor uitzetten strenger zijngeworden en dat de effecten daarvan nog niet bekend zijn. Hethuidige beleid consequent uitvoeren zal zeer effectief zijn,verwacht het adviesorgaan.

Ook denkt de commissie dat de plannen van Verdonk in strijdzijn met Europese regels en verdragen. De ACVZ denkt dat hetintrekken van een verblijfsvergunning vanwege het plegen van eenklein misdrijf volgens Europese regelgeving niet proportioneelis en dus een veel te zware straf. Er moet een relatie bestaantussen verwijdering als straf en de ernst van de gepleegdemisdrijven.

Verdonk wil een buitenlander kunnen wegsturen als hij in deeerste drie jaar van zijn legale verblijf een misdrijf pleegtwaar een gevangenisstraf op staat. Daarmee wil ze juistveelplegers treffen die kleine misdrijven plegen. De ACVZ vindtdat Verdonk niet duidelijk maakt wat een veelpleger is. In haarnieuwe voorstel kan iemand al voor het eerste misdrijf wordenverwijderd, ook als er maar een kleine gevangenisstraf (minderdan een maand) op staat. Voor de commissie is een veelplegeriemand die in vijf jaar tijd 4 à 5 keer veroordeeld is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden