Eigen coach laat leerling de goede vervolgstudie kiezen

Elke week twee uur loopbaanles zet vmbo'er ook op juiste spoor

Op het Dendron College in het Limburgse Horst hebben vmbo'ers een eigen coach die helpt bij de studiekeuze. Dat bevalt zo goed dat de havo- en vwo-afdelingen dat nu ook overwegen, vertelt onderwijsontwikkelaar Dorien Stals.

Jullie deden mee met een proef waarbij jullie gedetailleerde cijfers kregen over oud-leerlingen. Wat heb je daaraan als school?
"Onze leerlingen kiezen iets vaker dan gemiddeld voor de goede studie, behalve als het gaat om techniekopleidingen in het mbo. Dat wisten we niet; nu kunnen we dat proberen te verbeteren. We weten nu ook dat onze vwo'ers wat vaker kiezen voor het hbo. Het liefst zou ik elk jaar zulke cijfers krijgen, dan kun je pas echt gericht beleid maken."

Waarom kiezen jullie leerlingen vaak goed?
"Onze vmbo-t leerlingen hebben allemaal een coach uit de beroepspraktijk, die ze zelf uitkiezen. Ze lopen met die persoon mee en interviewen hem over zijn werk. Ze krijgen daarvoor drie vrije dagen. Zo mocht een leerling laatst met een politieagent mee naar een inval bij een hennepkwekerij. Verder krijgen ze twee uur per week loopbaanles. Als je leerlingen alleen naar open dagen stuurt en er niet over doorpraat, worden het afvinklijstjes."

Is die aanpak ook geschikt voor havisten en vwo'ers?
"Daar ben ik van overtuigd. Ik denk dat havisten en vwo'ers lang overschat zijn. Dan werd gedacht dat zij zelfstandig genoeg waren om zelf een studiekeuze te maken. Dat is niet zo. Ze kampen met hetzelfde probleem als vmbo-t-leerlingen: hun opleiding is vooral theoretisch en heeft weinig aandacht voor de praktijk. Leerlingen hebben vaak geen goed beeld van het beroep waarvoor ze een opleiding kiezen."

Dat klinkt als een hoop werk.
"Dat is zo. Dit kun je niet doen als je als decaan 350 leerlingen moet begeleiden. Natuurlijk was het wennen voor onze docenten om opeens ook loopbaanoriëntatie te geven. Maar als een leerling bij de eindpresentatie goed kan uitleggen wat hij na zijn examen gaat doen, geeft hem dat een enorm goed gevoel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden