Eigen bijdrage voor fondsverzekerde

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - De PvdA-fractie in de Tweede Kamer staakt haar verzet tegen de eigen bijdragen in de gezondheidszorg.

Tot tevredenheid van de PvdA besloot het kabinet gisteren dat ouderen, chronisch zieken en mensen met een uitkering op bijstandsniveau er in het geheel niet op achteruit gaan als volgend jaar de eigen bijdragen worden ingevoerd. Voor overige ziekenfondsverzekerden geldt dat zij er volgend jaar ten hoogste 90 gulden op achteruitgaan. Het omgekeerde kan ook: wie weinig gebruik maakt van medische zorg, kan er juist maximaal 110 gulden op vooruit gaan.

Als het parlement instemt met de nieuwe regels, geldt vanaf 1 januari dat iedereen 20 procent van de kosten voor medicijnen en bezoek aan specialisten zelf moet betalen. Voor elke dag in het ziekenhuis moet bovendien een bescheiden eigen bijdrage van 8 gulden worden betaald. De eigen bijdragen mogen nooit boven de 200 gulden per jaar komen: daarboven worden de kosten volledig door het ziekenfonds vergoed. Dit maximum geldt niet per persoon, maar per polis: als er in een huishouden slechts één hoofdverzekerde is met wie de rest van de gezinsleden zijn meeverzekerd, dan zijn zij met z'n allen volgend jaar ten hoogste 200 gulden kwijt aan eigen bijdragen voor medische zorg.

Tegenover die eigen bijdragen staat de toezegging van de ziekenfondsen aan minister Borst dat de opbrengst van de eigen bijdragen, volgend jaar zo'n 800 miljoen, terugvloeit naar de ziekenfondsverzekerden. Daardoor kan de nominale ziekenfondspremie met 110 gulden dalen. Per saldo is de ziekenfondsverzekerde dus nooit meer dan 90 gulden kwijt: 200 gulden eigen bijdragen min 110 gulden premieverlaging.

- Vervolg op pagina 3

Kabinet poogt zwakkeren te ontzien VERVOLG VAN PAGINA 1

Het kabinet vond 90 gulden echter te veel voor zwakke groepen. Veel moeite is dan ook gedaan om chronisch zieken, ouderen en mensen met de laagste uitkeringen te ontzien. Borst zei gisteren na het kabinetsberaad dat de maximale eigen bijdragen voor ouderen en voor mensen met een bijstands-, AAW- of AWW-uitkering niet 200, maar slechts 100 gulden zal bedragen.

Voor chronisch zieken geldt een andere regeling: zij krijgen 90 gulden van het ziekenfonds terug. Met de verlaging van de ziekenfondspremie met 110 gulden, krijgen zij dan precies de 200 gulden terug die ze kwijt zijn aan eigen bijdragen. Het kabinet is er echter niet in geslaagd te definiëren wie 'chronisch ziek' is. Daarom is nu bepaald dat wie drie jaar lang aan de maximum eigen bijdrage van 200 gulden komt, in het jaar daarop recht heeft op die teruggave van 90 gulden. Borst verwacht dat 600 000 mensen hiervoor in aanmerking komen. Volgend jaar geldt een soepeler overgangsregeling: wie in dat jaar aan de maximum eigen bijdrage van 200 gulden komt, krijgt automatisch 90 gulden terug van het ziekenfonds.

Bezoek aan de huisarts blijft vergoed. Ook tandartsbezoek, hetgeen ziekenfondsverzekerden sinds vorig jaar al voor een flink deel zelf moeten betalen, blijft buiten de regeling.

De eigen bijdragen hoeven niet contant aan de balie afgerekend te worden, maar worden door het ziekenfonds via de giro in rekening gebracht. Het lijkt dus niet op het specialistengeeltje of de medicijnknaak, zoals die in de jaren '80 hebben bestaan, benadrukte Borst.

Doel van de eigen bijdragen is de mensen duidelijker te maken hoeveel de zorg kost. Ook hoopt Borst dat mensen hun huisarts minder snel om doorverwijzing of een recept vragen nu zij zelf aan de kosten moeten bijdragen.

Om te zorgen dat ook particulier verzekerden zo'n prikkel voelen, is met de ziektekostenverzekeraars afgesproken dat volgend jaar elke particulier verzekerde een eigen risico heeft van ten minste 200 gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden