Eigen bijdrage kinderopvang gaat fors omhoog

Beeld ANP XTRA

De eigen inkomensafhankelijke bijdrage voor de kinderopvang gaat omhoog. Plannen daarover zijn vandaag in de ministerraad besproken en in handen van RTL Nieuws. Maandag maakt minister Kamp zijn plannen pas officieel bekend.

Gezinnen met lage inkomens gaan tientallen euro's meer per maand betalen. Bij gezinnen met hoge inkomens zou het zelfs om honderden euro's extra per maand gaan. De verhoging komt in de plaats van een verlaging van de toeslag voor kinderopvang.

Een gezin dat een gezamenlijk inkomen heeft van 130 duizend euro krijgt nu voor zowel het eerste als het tweede kind 80 procent van de kinderopvang vergoed. Dat wordt voor het tweede kind verlaagd naar 33 procent, aldus de plannen. Er komt vanaf volgend jaar dan ook een eind aan de hogere vergoeding die ouders ontvangen wanneer ze meerdere kinderen op de opvang hebben. Vanaf het derde kind zal het bedrag niet meer extra stijgen.

De uurvergoeding zelf blijft wat deze nu is. Aanvankelijk zou de toeslag verlaagd worden naar maximaal 5 euro per uur. De gevolgen voor de laagste inkomens zijn in de ogen van Kamp echter te groot

Minister Kamp wilde voor de camera's van RTL Nieuws niet reageren. 'Ik doe daar geen mededelingen over, we hebben er over gesproken in de ministerraad, volgende week kom ik met de plannen.'

Eerder maakte Kamp al bekend dat de kinderopvangtoeslag voor ouders met kinderen op de crèche of bij een gastouder vanaf volgend jaar wordt gekoppeld aan de gewerkte uren. Daarbij wordt gekeken naar de uren van de minst werkende partner. Bij kinderen tot 4 jaar kunnen ouders of verzorgers maximaal 140 procent van de gewerkte uren declareren.

De kosten van de kinderopvang zijn steeds verder gestegen. Aanvankelijk brachten ouders, overheid en werkgever alle drie een derde deel van de kosten op, maar het aandeel van de overheid is de laatste jaren flink gestegen. Ingrijpen vindt het kabinet dan ook noodzakelijk, maar Kamp kondigde onlangs in een debat al aan de laagste inkomens te willen ontzien.

Vakcentrale FNV liet eerder weten dat onderzoek aantoont dat veel ouders minder zullen gaan werken als de bezuinigingen op de kinderopvang doorgaan.

Boink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang en peuterspeelzalen, vindt de bezuiniging ,,buitengewoon kwalijk''. ,,Ouders betalen dit jaar al 1200 tot 2000 euro meer. Komend jaar wordt dat verdubbeld'', zei voorzitter Gjalt Jellesma in een reactie.
Hij noemt het straf voor gezinnen waar zowel man als vrouw een baan heeft. Vrouwen zullen stoppen of minder gaan werken, verwacht hij. ,,Dit is wat je niet moet doen als je de arbeidsparticipatie wilt verhogen en de effecten van de vergrijzing op de arbeidsmarkt wilt tegengaan.''

Jellesma vindt dat er nu eens een economendebat moet komen over de vraag waarom in andere landen goede en betaalbare kinderopvang altijd samengaat met een hoog percentage werkende vrouwen. ,,In Nederland spannen we het paard achter de wagen. Nu is dit een bezuiniging, op lange termijn gaat dit de overheid geld kosten als de toestroom op de arbeidsmarkt terugloopt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden