Eieren van tapuit tonen dodelijke gevolgen dioxinen

Dioxinen in de Nederlandse bodem zijn dodelijk voor sommige soorten zangvogels. Zo komen bij de tapuit tot 30 procent van de eieren niet uit, zegt de Stichting Bargerveen, onderdeel van de Radboud Universiteit.

Dat dioxinen gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid en voor visetende (zoog)dieren was al bekend. De giftige stoffen komen vrij bij verbranding en slaan neer op de grond. Onlangs nog was er ophef over de eieren van hobby-kippenhouders in de buurt van een afvalverbrandingsinstallatie.

Stichting Bargerveen houdt zich sinds 2007 bezig met de tapuit. Omdat opvallend veel eieren niet uitkwamen, besloot onderzoeker Herman van Oosten ze te openen. Er bleken dode embryo's in te zitten met afwijkingen die wezen op een verstoorde hormoonhuishouding. Van Oosten: "Ze hadden veren waar geen veren horen en vertoonden leversterfte. Dioxinen kunnen zulke afwijkingen veroorzaken."

Het onderzoek toont voor het eerst aan dat ook de dioxinen die in de bodem liggen opgeslagen, schadelijk kunnen zijn voor zangvogels. Larven die in de bodem leven, eten organisch materiaal. Mét dioxinen. Als ze eenmaal kever of rups zijn worden ze bij duizenden gegeten door tapuiten.

Van Oosten: "De dioxinegehalten in de eieren zijn soms honderd keer de wettelijke norm voor kippeneieren." Hij sluit niet uit dat de vervuiling met dioxinen ook een belangrijke oorzaak is van de teloorgang van duinpieper en kuifleeuwerik.

DE VERDIEPING 12

Tapuit kan fluiten naar haar eieren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden