Eidereenden Waddenzee

In het artikel over `Mosselvangst moet minderen` in Trouw van 5 februari ontbreekt het internationale aspect van de bescherming van eidereenden.

De eidereend is beschermd door de Europese Vogelrichtlijn en komt in grote aantallen voor in Denemarken en Finland. Niet alleen in de Waddenzee maar ook aan de Oostzeekust van Denemarken is het aantal overwinterende eidereenden sterk is gedaald: van circa 800.000 stuks in 1990 tot circa 400.000 stuks in 2000. Daarom heeft de Deense overheid in 2004 besloten om het jachtseizoen op eidereenden met een maand te verkorten. Het aantal per jaar geschoten eidereenden in Denemarken is afgenomen van ongeveer 140.000 in 1994 tot circa 70.000 vogels in 2006.

Dit illustreert dat de daling van het aantal overwinterende eidereenden in de Nederlandse Waddenzee tot circa 80.000 vogels per jaar onderdeel is van een bredere ontwikkeling, die niet alleen is veroorzaakt door het opvissen of verplaatsen van mosselzaad in de Nederlandse Waddenzee. Het illustreert ook dat EU-lidstaten bij de implementatie van Natura 2000 en de Vogelrichtlijn met locale belangen als visserij of jacht te maken hebben en daar in de praktijk zeer verschillend mee omgaan. De Nederlandse overheid heeft dan ook voldoende beleidsruimte om voortzetting van de huidige mosselkweek in de Waddenzee toe te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden