Eicellen invriezen op kosten van de baas, is dat vooruitgang?

Een parkeerplaats voor zwangere vrouwen voor het hoofdkantoor van Facebook. Beeld Robin de Wever
Een parkeerplaats voor zwangere vrouwen voor het hoofdkantoor van Facebook.Beeld Robin de Wever

Hoe lok je jong, vrouwelijk talent naar je bedrijf? In Silicon Valley hebben ze een nieuw extra'tje in de strijd gegooid om de beste werknemers aan te trekken. Facebook betaalt als de vrouwelijke medewerkers hun eicellen laten invriezen en de eventuele zwangerschap zo nog even uitstellen. Een mooi gebaar dat langere carrières mogelijk maakt of een optie die vrouwen onder druk zet?

Extravagante extra'tjes zijn de werknemers van grote technnologische bedrijven in San Francisco niet vreemd. Google heeft hypermoderne zwembaden op de campus, Facebook geeft alle medewerkers een abonnement op de sportschool cadeau en bij Apple krijg je betaald om met het ov te reizen. Het was al bekend dat verschillende bedrijven een bijdrage leverden als werknemers een kindje wilde adopteren. Nu komt daar het invriezen van eicellen op kosten van de baas bij. Facebook is er al mee bezig, Apple start vanaf januari 2015.

De kosten voor het laten invriezen van eicellen bedragen in Amerika minstens 8000 dollar. Door vrouwen deze optie te geven willen de techbedrijven hun de kans geven zich langer te ontwikkelen binnen het bedrijf. Hoogleraar Ingrid Robeyns is econoom en filosoof en specialiseert zich in sociale omstandigheden en vrouwenstudies. Zij is kritisch over de nieuwe mogelijkheid die de bedrijven bieden.

Druk
'De oppervlakkige reactie is: wat goed dat ze dit faciliteren. Maar als je iets dieper op de materie ingaat zitten er meer kanten aan het verhaal', stelt ze. 'Door het toevoegen van de mogelijkheid om eicellen gratis in te vriezen, kan er druk ontstaan om ook daadwerkelijk van die optie gebruik te maken. Je kunt mannen en vrouwen ook accommoderen als zij kinderen krijgen. Hun carrière staat even stil maar na vijf jaar zullen ze die vast wel weer oppakken. We werken tot ons 67e dus wat maken die paar jaar nou uit?'.

Naast deze individuele benadering vindt Robeyns ook dat er vanuit een maatschappelijk perspectief naar de mogelijkheid gekeken moet worden. 'Kijk vanuit de samenleving. Wat vinden we er eigenlijk van dat hier onze schaarse hulpbronnen aan worden uitgegeven? Kan Apple het geld niet beter steken in verbeteren van omstandigheden van de werknemers in fabrieken in China?'.

Zoethoudertje
Liberaal filosoof Marcel Wissenburg schaterlacht als hij hoort over het idee van Apple. Hij noemt het plan fascinerend, al verbindt hij er wel twee maren aan. 'Je blijft als vrouw kinderen krijgen. Het grote probleem is niet de zwangerschap, het zijn al die jaren die daarna komen. Het kunnen invriezen van eicellen is zeker een leuke optie, maar het is vooral een zoethoudertje. Uiteindelijk moet de culturele kloof tussen man en vrouw kleiner worden. Maar als liberaal juich ik ieder stukje keuzevrijheid van harte toe'.

In Nederland wordt het invriezen van eicellen enkel vergoed door de verzekering als er medische redenen voor zijn. Denk aan chemotheraphie die schadelijk kan zijn voor de voortplanting. De eicellen worden via een punctie weggehaald, waarna ze worden ingevroren in stikstof. Mocht de vrouw besluiten zwanger te willen raken, dan kan het ei bevrucht worden en via IVF worden ingebracht. Dit kan tot de leeftijd van 45 jaar. De slagingskans bij IVF-behandelingen is ongeveer vijftig procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden