'Eiceldonatie is een egoïstische rotstreek'

Ingevroren eicellen bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp Beeld anp
Ingevroren eicellen bij Medisch Centrum Kinderwens in LeiderdorpBeeld anp

Begrijp me niet verkeerd. Ik snap echt wel dat het verdrietig kan zijn wanneer je geen kinderen kunt krijgen. Geliefden die al jarenlang van alles proberen en een gedroomde toekomst in duigen zien vallen. Ik weet dat er koppels zijn die van de ellende uit elkaar groeien. En ik weet ook dat mensen vaak grote (sociale) druk ervaren omdat kinderen krijgen nou eenmaal hoort want in de natuur plant alles en iedereen zich voort.

Ja. Er zijn mensen die stellen dat er meer kinderen geboren moeten worden om de vergrijzing tegen te gaan. Er zijn mensen die stellen dat een kind op de wereld zetten een menselijke plicht is, ook als je daar om wat voor reden niet zelf voor kunt zorgen. Er zijn mensen die stellen dat er vast iets mis is met vrouwen die zeggen géén kinderen te willen baren.

En weet u, er zijn zelfs mensen die zeggen dat er maar een manier is om gelukkig te worden en dat is door het creëren van nageslacht. Er valt dus nogal wat voor te zeggen. Tel daar bij op het argument van de gelijke rechten - gelijke kansen.

Tekort aan eicellen
En toch maakte dit bericht me boos: 'Het AMC voer zaterdag mee in de botenparade van de Amsterdam Gay Pride. Met een zogenaamde 'donorboot' wil het ziekenhuis aandacht vragen voor het tekort aan eiceldonoren. Sjoerd Repping, hoofd van de afdeling voortplantingsgeneeskunde, hoopt dat vrouwen zich zullen aanmelden bij zijn gloednieuwe eicelbank.'
'Nieuwsuur' maakte er zaterdag een item over dat is uitgezonden op televisie, en daarin werd gezegd dat de actie was bedoeld om aandacht te vragen voor het probleem van een tekort aan eicellen.

Kort gezegd komt het erop neer dat er in Nederland meer onvruchtbare vrouwen zijn met een kinderwens dan beschikbare gedoneerde eicellen, waardoor vele koppels in het buitenland op zoek gaan naar een donor om zo tóch zelf een kind op de wereld te kunnen zetten.

Je zou dus, als je dit zo hoort en leest inderdaad uit het bericht kunnen opmaken dat 'we' een probleem hebben van een tekort aan eicellen. De gynaecoloog in de televisieuitzending die oproept tot donatie zegt dan ook in het kader van bovenstaande, schijnbaar terecht, dat eicellen doneren iets is wat je doet voor een Goed Doel.

Ego-dingetje
Maar dat laatste betwijfel ik ten zeerste en daarom maakt het bericht me boos. Want wat is er aan de hand? Een paar dingen die, als je het mij vraagt, vele malen groter en belangrijker zijn dan het ego-dingetje van reproductie en zien hoe een kleine dreumes op jezelf kan lijken.

In eerste instantie hebben we namelijk een, door velen zwaar onderschat, probleem van overbevolking. In de afgelopen honderd jaar zijn we gegroeid van 1 miljard naar 7,4 miljard mensen. En dat levert nogal wat problemen op, zowel nu, als in de nabije toekomst waarin we nog meer zullen groeien (naar schatting komen er in de komende eeuw nog zo'n 4 miljard mensen bij).

Adoptie
Daarnaast is het een feit dat er nogal wat kindjes rondlopen zónder ouders waardoor de berekening wat mij betreft snel is gemaakt: maak adoptie makkelijker, ook voor alleenstaanden, ook voor oudere koppels, en natuurlijk ook voor homostellen. Voor iedereen die alle liefde van de wereld aan een kind wil geven. Want de regels om een kind aan nieuwe ouders te helpen zijn op dit moment nog veel te streng.

Er zijn miljoenen thuisloze kinderen (vluchtelingen-wezen in Syrië, kinderen van afgeslachte ouders in Zuid-Soedan, ik noem maar wat), en wat doen wij? We zetten alles op alles om niet voor onze reeds bestaande medemens te zorgen omdat we er liever zelf een paar nieuwe bij maken die op ons lijken.

Het gevolg? Nog meer bijdragen aan een overbevolkte wereld waar júist de bestaande ouderloze kinderen de grootste dupe van zijn. Dus een goed doel die eiceldonatie? Een egoïstische rotstreek, dat is het. En zeker een AMC zou beter moeten weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden