Eicelbank begint met uitgifte eicellen

Archiefbeeld Beeld thinkstock
ArchiefbeeldBeeld thinkstock

Als eerste in Nederland begint het Medisch Centrum Kinderwens (MCK) in Leiderdorp vandaag met de uitgifte van eicellen uit hun eicelbank. Tot nog toe moesten mensen die een eiceldonor nodig hadden en daarvoor geen bekende konden strikken, naar het buitenland, naar Spanje bijvoorbeeld.

Dat zijn dure procedures en de donoren zijn er anoniem. In Nederland is het verboden om anoniem sperma en eicellen te doneren. Een kind dat ontstaat uit een donatie van sperma en/of eicellen, heeft het recht om zijn donor te leren kennen.

In de eicelbank in Leiderdorp zijn momenteel ruim 180 eicellen beschikbaar voor paren met een kinderwens, maar zonder (gezonde) eicellen. Naar schatting kunnen daar 45 stellen mee geholpen worden. 'We willen niet dat er een wachtlijst ontstaat', aldus gynaecoloog Jacqueline Pieters. 'We blijven dus eiceldonatrices werven.''

Nog deze week beginnen de eerste stellen met hun behandeling. Vrouwen tot 40 jaar kunnen er terecht. Stellen zonder kinderen krijgen voorrang.

Geen vergoeding
Ze betalen 2400 euro voor vier eicellen. Dat wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De medische behandeling wordt in principe wel vergoed. Volgens het MCK wordt op deze kostprijs geen winst gemaakt, maar worden daaruit alle kosten van de eicelbank verrekend. Het gaat dan bijvoorbeeld om onkostenvergoedingen voor donatrices (900 euro per donatie) en laboratoriumfaciliteiten.

Het UMC Utrecht heeft ook een eicelbank, maar voor zover bekend zijn daar nog geen 'uitgiftes' van eicellen gebeurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden