Ehrens smacht naar kentering

Fred Troost

rotterdam – Rob Ehrens, bondscoach der springruiters, bekende deze week dat hij de slapeloze nachten doormaakt. Sinds hij in 2005 aantrad, heeft hij nog niet met ernstige tegenslag te kampen gehad. In 2006 werd het Nederlands team in Aken wereldkampioen en in 2007 Europees kampioen. Daarnaast behaalden verschillende ruiters aansprekende individuele titels.

In de Super League, de competitie over acht landenwedstrijden, loopt Ehrens met het Nederlands team ook al zo’n zes jaar mee. Nederland werd in al die jaren nooit winnaar, maar ontwikkelde zich tot een constante middenmoter.

Maar nu lijkt aan die relatieve stabiliteit een einde te komen. Dit jaar zit Oranje in de hoek waar de klappen vallen. Zowel in La Baule als in Rome slaagde de Ehrens-équipe er niet in bij de beste acht (van de tien) ploegen te geraken. In Sankt-Gallen werd de tweede ronde wel bereikt; daarin werd Nederland van de acht ploegen laatste.

In punten uitgedrukt betekenden deze desastreuze resultaten dat de ploeg gisteren in Rotterdam, bij de vierde wedstrijd, op een negende plaats de ring inging. Vier van de tien ploegen moeten degraderen. Die wetenschap ontlokte Ehrens de bekentenis over zijn gemankeerde nachtrust.

Over de oorzaak van het falen heeft de bondscoach geen twijfels: „Er zijn de laatste tijd veel toppaarden verkocht, geblesseerd of gestopt in de springsport. Nieuwe combinaties moeten nog rijpen. We blijven momenteel achter.”

Dat het nog erger kan leek na de startrijder, Vincent Voorn op Alpapillon-Armanie. De 26-jarige ruiter brak met zijn ruin het halve parcours af en liep tegen zestien strafpunten op. Het werd het verwachte streepresultaat nadat de drie anderen – Eric van der Vleuten, Harrie Smolders en Marc Houtzager – met nul, nul en vier strafpunten een stuk beter presteerden. Dat betekende dat Nederland dit maal de tweede omloop haalde.

Daarin ging het stukken beter. Voorn revancheerde zich met een nul-rondje, Van der Vleuten volgde hem na en Smolders en Houtzager presteerden met beiden vier strafpunten ook niet slecht.

Door dit resultaat eindigde Nederland als derde, na de VS en Engeland, met een achtste plaats op de ranglijst tot gevolg.

Dat blijft een degradatieplaats. Nederland heeft in de komende vier concoursen nog wel wat recht te zetten. Gelukkig deed de combinatie Van der Vleuten/Utascha hoop voor de toekomst ontkiemen. De negenjarige merrie is het eerste resultaat van het Springpaardenfonds, dat enkele jaren terug werd ingesteld om talentvolle paarden aan te kopen en op te leiden. De merrie springt uitstekend en is bij Van der Vleuten, een ervaren pikeur, in goede handen. Het is een begin, maar een begin waar Ehrens naar smacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden