Ehoed Barak verlaat eigen Arbeiderspartij

amsterdam – Israëls leider van de Arbeiderspartij, minister van defensie Ehoed Barak, is uit zijn eigen partij gestapt. Hij gaat met vier andere fractieleden een nieuwe partij oprichten, Atsmaoet (Onafhankelijkheid). Door hun aanblijven in de regering van premier Netanjahoe behoudt deze haar parlementaire meerderheid van 66 van de 120 zetels. Netanjahoe was tevoren op de hoogte gesteld of zat – minder vriendelijk gezegd – in het complot.

In feite redt Barak nu Netanjahoe en zijn regering. Voor maart stond een bijeenkomst van de Arbeiderspartij gepland, waarbij het duidelijk was dat een meerderheid vóór opstappen uit de coalitie zou zijn, ondanks het verzet van Barak. Zijn opponenten in de partij beschuldigden hem gisteren dan ook van opportunisme en ’het veiligstellen van zijn baantje’.

De afgelopen maanden – eigenlijk al jaren – rommelt het in de Arbeiderspartij, die kan bogen op een ’glorieus’ verleden als dominante partij bij de stichting van de staat Israël in 1948. Maar de partij die twee jaar geleden tot dertien parlementsleden is geslonken, lijkt nauwelijks een toekomst te hebben. De kans is groot dat na het vertrek van Barak de laatste acht fractieleden zich zullen storten in een elkaar verslindende strijd om het leiderschap. Drie van hen, de door de Arbeiderspartij geleverde ministers, stapten gisteren al opgelucht uit de regering.

Barak wordt al langer verweten de partij naar de knoppen te helpen door de rechtse coalitie te blijven steunen. Hij bleef volhouden dat deelname van de ’gematigde’ Arbeiderspartij nodig was om het vredesproces op gang te helpen. Hij zag vooral zichzelf als ’onontbeerlijk’: hij kon Israël behoeden voor te gevaarlijke avonturen en hij was met zijn achtergrond als opperbevelhebber van de strijdkrachten de man die het grote gevaar, de Iraanse bom, het best kon bestrijden.

Van een vredesproces is echter allang geen sprake meer en het Iraanse argument werd Barak verleden week uit handen geslagen. Het hoofd van Israëls inlichtingendienst, de Mossad, liet weten dat de Iraniërs tot 2015 niet in staat zouden zijn een bom te produceren.

In een persconferentie presenteerde Barak gisteren zijn nieuwe fractie als een partij van het midden. Hij benadrukte dat Israëlische grootheden zoals de stichter van de staat David Ben Goerion, oorlogsheld Mosje Dajan en de huidige president Sjimon Peres hem ooit voor waren gegaan in het verlaten van de Arbeiderspartij – en in het stichten van hun eigen partij.

Maar een meer recent voorbeeld is juist Ariël Sjaron, die als premier zijn rechtse Likoed verliet om samen met kopstukken uit zijn eigen partij en de Arbeiderspartij het centristische Kadima op te richten. Dat had een aardverschuiving in de ideologische blokken tot gevolg, die gepaard ging met een verdere versplintering aan partijen en partijtjes. Barak lijkt nu Kadima rechts in te halen en een verbond te sluiten met premier en Likoedleider Netanjahoe, ooit zijn ondergeschikte in Israëls militaire elite-eenheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden