EHBO-les vanachter je toetsenbord

Betere EHBO-kennis door een cursus, zoals hier op het Faber College, kan miljoenen besparen. (FOTO JAN DE GROEN)Beeld Jan de Groen/Hollandse Hoogte

De EHBO-kennis van Nederlanders schiet schromelijk tekort. Helaas blijken lespakketten vaak tijdrovend. Een online cursus biedt soelaas.

In 2007 reisde Eugène Kuipers (36), bedrijfskundige en eigenaar van het internetbedrijf de Dutch Learning Company, samen met zijn vrouw een half jaar door Azië. Ze trokken door de jungle en beklommen de Himalaya. Maar stel dat hen iets was overkomen? Een lelijke valpartij of een slangenbeet? Ze hadden heus wel spullen bij zich voor eerste hulp, maar terug in Nederland realiseerden ze zich dat hun EHBO-kennis schromelijk tekortschoot.

Kuipers: „Ik ging op internet zoeken, maar een online EHBO-cursus bleek niet te bestaan. Toen ben ik zo’n cursus zelf maar gaan ontwikkelen. Voor mijn vroegere internetbedrijf had ik al ervaring opgedaan. Dus ik had wel enig idee hoe het moest.”

Sinds gisteren is er de website IedereenEHBO.nl. Investeerders Marc Schröder en Michiel Muller (oprichters van Route Mobiel) hebben er geld in gestoken, en Kuipers werkt samen met het Rode Kruis. Uit onderzoek is gebleken dat tien procent van de zestig miljoen huisartsbezoeken onnodig is, onder meer door gebrekkige EHBO-kennis. Zijn er voldoende mensen EHBO-geschoold, dan zou dat een besparing kunnen opleveren van 200 miljoen euro.

Peter Paul Tenthof van Noorden, manager Eerste Hulp van het Rode Kruis: „In Nederland heeft slechts twee procent van de bevolking ooit een EHBO-cursus gevolgd. In Oostenrijk is dat tachtig, in Noorwegen zelfs 95 procent. In het buitenland stellen ze zo’n cursus vaak verplicht bij het rijbewijs of in het onderwijs. Nu hebben we in Nederland 15.000 nieuwe cursisten per jaar. Dat moeten er 180.000 per jaar worden. Met de traditionele cursussen redden we dat niet. We hopen dat het wel lukt met de nieuwe online cursus.”

Probleem van de traditionele EHBO-cursus is dat daar veel tijd mee is gemoeid, waardoor mensen er niet aan beginnen of afhaken. Zo duurt een EHBO-cursus kind drie avonden. Door eerst achter de computer de theorie te leren, wordt veel tijd bespaard. Eén avond is daarna genoeg om de praktijk te leren. Vooral onder jonge ouders valt nog veel te winnen. „Nog geen negen procent heeft een EHBO-cursus gevolgd, terwijl 53 procent wel interesse heeft. Tijd is de grootste drempel”, zegt Kuipers.

Wie de cursus met succes heeft gevolgd, krijgt een Rode Kruis-certificaat. Kuipers: „Wij gaan zelfs nog een stapje verder dan het Rode Kruis voorschrijft door veel aandacht te besteden aan preventie. We gaan uit van de meestvoorkomende ongelukken in en om het huis. De cursisten leren bijvoorbeeld wat ze moeten doen als iemand van de trap is gevallen. Zo’n hoofdstuk over de trap sluiten we af met een paragraaf hoe je een val kunt voorkomen.”

(Trouw)Beeld Jan de Groen/Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden