EHBM-kit

Bij mijn eerste werkgever ging zo eens per maand op de eindredactie een schaaltje chocola rond. Er werkten vrijwel alleen vrouwen op die afdeling en zij deden zich te goed aan het zoet op die zogenoemde PMS-schaal. Hun menstruatie naderde, was de smoes; chocola eten móet dan. Daar kunnen vrouwen niks aan doen, dat is een hormonaal aangestuurde hunkering. Een premenstrueelsyndroomverslaving.

Eveline Brandt

De firma Roche heeft dit goed begrepen. De pillenfabrikant komt met een ludieke 'EHBM-kit', voor Eerste Hulp Bij Menstruatie. Er zitten vijf chocolaatjes in, een hoeveelheid die voor een echte vrouw een lachertje is. Verder papieren zakdoekjes van het merk Sniff, tampons, een maandverbandje en een doosje Aleve Feminax. Tegen de pijn.

Roche deelt ons verheugd mede dat deze pijnstiller vanaf nu zonder recept te koop is. Groot nieuws is dit niet want de gewone, 'unisex' versie van Aleve is allang in de handel. Alleen de dosering verschilt: waar de 'gewone' Aleve 220 mg van de werkzame stof naproxen bevat, is de Feminax iets sterker: 275 mg.

Iets typisch vrouwelijks is er dus niet aan dit product. Naproxen is een zogeheten NSAID; alle varianten daarvan kunnen geslikt worden bij menstruatiepijn. Ibuprofen is er ook zo één; een pijnstiller die iedereen al jaren kent en die ook gebruikt kan worden tegen de maandelijkse krampen.

Maar nu de belangrijkste vragen: zijn deze pijnstillers veilig, en wérken ze? Het heersende idee over NSAID's is dat ze zonder gezondheidsrisico gebruikt kunnen worden; alle varianten zijn immers steeds makkelijker verkrijgbaar zonder recept. Terwijl er aan overmatig slikken toch zeker risico's zitten. En aangezien Aleve tegenwoordig wordt aangeprezen voor hoofdpijn, en voor rugpijn, en dus ook voor menstruatiepijn, kan het gebruik aardig oplopen. Maagklachten of zelfs een maagzweer, nierpoblemen of een hoge bloeddruk kunnen dan het gevolg zijn.

Je zou dat risico bijna willen nemen wanneer je zeker weet dat Aleve of een andere NSAID korte metten maakt met de soms ondraaglijke maandelijkse pijn. Natuurlijk verzekert Roche dat Aleve Feminax 'effectief werkt'. Buik-, rug-en hoofdpijn zouden na inname zelfs 'snel tot het verleden' behoren. In de wetenschappelijke literatuur is echter bar weinig bewijs te vinden voor de werkzaamheid van NSAID's bij menstruatiepijn. Een groep wetenschappers die alle onderzoeken hiernaar evalueerde, concludeert dat deze pijnstillers gemiddeld wel beter werken dan placebo's (neppillen). 67 procent van de gebruiksters ervaart in ieder geval een 'matige vermindering van de pijn', tegen 20 procent van de vrouwen die een placebo kregen. Dat betekent echter niet dat de pijn ook echt wég is.

Dat er zo weinig goed onderzoek is naar de verlichting van een probleem waarmee zo veel vrouwen kampen, noemen deze wetenschappers een 'schande'.

Zij pleiten voor onderzoek naar de effectiviteit van deze pijnstillers. Ideetje voor de firma Roche?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden