Egyptische schrijver door extremisten vermoord

CAIRO (AP) - De Egyptische schrijver Farag Fouda is maandagavond voor zijn kantoor in Cairo doodgeschoten, vermoedelijk door moslimextremisten op wie hij regelmatig kritiek leverde. Fouda werd bij het verlaten van zijn kantoor door twee mannen op een motorfiets meermalen in de buik geschoten en overleed aan inwendige bloedingen.

Een van de daders kon door de prive-chauffeur van Fouda gevangen worden genomen, de ander ontkwam. De krant Al-Ahram berichtte gisteren dat de aangehouden man, Abdel-Shafi Ahmed, naar eigen zeggen de leiding had over de Jihadgroep in de wijk Zawiya el-Hamraa. De groep zou een maand geleden hebben besloten 'seculiere' figuren te gaan vermoorden.

Fouda leverde dikwijls felle kritiek op islamitische extremisten. Hij schreef in het weekblad Oktober sterk sarcastische artikelen, waarin hij altijd uithaalde naar islamitische groepen, die hij groepen van duisternis noemde. Eens schreef hij dat hij door deze groepen met de dood bedreigd was. De in 1945 geboren Fouda was een liberale schrijver en vrijdenker, die in zijn leven verscheidene malen tevergeefs geprobeerd heeft een politieke partij op te richten.

Leden van de Jihad brachten in 1981 president Anwar Sadat om het leven. De Jihad en andere militante groepen hebben zich van de meer gematigde Moslim-Broederschap afgesplitst en talrijke aanslagen gepleegd op overheidsfiguren, politieagenten en Koptische christenen. De groepen eisen de onmiddellijke invoering van het islamitische strafrecht, de Sharia, in Egypte.

De laatste belangrijke aanslag die op het conto van de Jihad werd geschreven, was de moord op 12 oktober 1990 op parlementsvoorzitter Rifaat el-Mahgoub en vijf anderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden