Egyptische president in lastig parket

Abdel Fatah al-Sisi hoogstpersoonlijk naar Sharm al-Sheikh om gestrande toeristen gerust te stellen

Met uitzondering van die van één land, twijfelt geen enkele regering eraan dat de vliegramp in Egypte met het Russische toestel is veroorzaakt door een bom. En de dwarsligger is uitgerekend het land waar het toestel is neergestort: Egypte. Terwijl internationale onderzoekers steeds meer bewijzen vinden die wijzen op een aanslag, houdt Cairo voet bij stuk: het toestel is neergestort door een technische fout.

De Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi bracht gisteren een verrassingsbezoek aan de badplaats Sharm al-Sheikh. In de toeristische trekpleister, waarvandaan ook het Russische toestel was opgestegen, zitten nog duizenden toeristen die zo snel mogelijk terug willen. Maar president Sisi kwam de toeristen hoogstpersoonlijk vertellen dat dat niet nodig is: "Ons bezoek is bedoeld om de mensen binnen en buiten Egypte gerust te stellen. We willen dat de mensen die hier komen veilig zijn."

Het bezoek van de president aan de badplaats verraadt de reden waarom Egypte er officieel een andere lezing op nahoudt. De vrees is dat toeristen Egypte zullen mijden als daadwerkelijk bewezen wordt dat de vliegramp is veroorzaakt door een bom.

Totdat de revolutie in 2011 uitbrak, bezochten jaarlijks zo'n 15 miljoen toeristen het land. Vorig jaar stond het bezoekersaantal op zo'n 9 miljoen. Maar door het sterke vermoeden dat het Russische toestel is neergehaald, zullen nu nog meer toeristen het land mijden, waardoor de sector in Egypte dreigt in te storten. En mogelijk ook de economie: zo'n dertien procent van de Egyptenaren werkt in de toeristenbranche.

Door de mogelijkheid van een aanslag op voorhand uit te sluiten, wekt de Egyptische regering eerder wantrouwen dan vertrouwen bij buitenlandse toeristen. Want waarom zouden zij zich veilig voelen in een land waarvan de regering geen inzicht heeft in de veiligheidssituatie?

Door te ontkennen dat er een aanslag heeft plaatsgevonden, ondermijnt de Egyptische regering bovendien haar eigen gezag. Dat de bewijzen voor een aanslag afkomstig zijn van buitenlandse inlichtingendiensten, terwijl de Egyptische veiligheidsdiensten vanaf de eerste dag op de rampplek aanwezig zijn, is een grote afgang voor Cairo.

De Egyptische president Sisi, die zijn populariteit voornamelijk dankt aan zijn harde optreden tegen islamisten, heeft een ernstig geloofwaardigheidsprobleem als inderdaad sprake blijkt te zijn van een aanslag. De ex-generaal krijgt dan het stempel van de man met de 'ijzeren vuist' die zelf geen klappen weet te ontwijken.

De Egyptische staatsmedia gooien het nu over een andere boeg: de westerse vermoedens zijn een poging om de Egyptische staat, en vooral de economie, te ondermijnen. Dergelijke theorieën vinden ook ingang bij sommige lagen van de bevolking. Maar of dat de Egyptenaren valt aan te rekenen, is maar de vraag.

In geen enkele regio ter wereld worden er zoveel complotten gesmeed als in het Midden-Oosten. In minder dan twaalf jaar vonden er in de regio invasies plaats op basis van gefabriceerde bewijzen (de Amerikaanse invasie van Irak), kwamen leiders aan de macht via coups (Egypte's huidige president) en steunden sommige landen in het geheim jihadisten, die ze beweerden te bestrijden (de Saudische en Qatarese jihadisten in Syrië).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden