Egyptische politici: Vrouwen vragen zelf om verkrachting

Egyptische vrouwen demonstreren op het Tahrirplein. Beeld epa
Egyptische vrouwen demonstreren op het Tahrirplein.Beeld epa

Steeds meer vrouwen worden tijdens demonstraties voor een beter Egypte op straat verkracht, maar de nieuwe politieke elite vindt dat ze er zelf om vragen. Dat schrijft de New York Times.

'Soms', zegt Adel Abdel Maqsoud Afifi, een hoge politieofficier en conservatieve islamist, 'draagt een meisje voor 100 procent bij aan haar eigen verkrachting door zichzelf in deze omstandigheden te brengen.'

Seksuele intimidatie is zeker geen nieuwkomer in Egypte, maar de verkrachtingen op het Tahrirplein zijn van een hele andere orde: grote groepen mannen drijven vrouwen die komen demonstreren in de hoek en verkrachten hen met veel geweld.

Deze vrouwen, verklaren ook leden van de regeringspartij de Moslimbroederschap, hebben de verkrachtingen zelf uitgelokt. 'Hoe kan van het ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht worden dat vrouwen worden beschermd, als ze zelf tussen de mannen gaat staan?', vroeg Reda Saleh Al al-Hefnawi tijdens een parlementaire sessie over dit onderwerp.

Na zonsondergang
De eerste weken van de revolutie protesteerden mannen en vrouwen samen op het Tahrirplein tegen het regime van Hosni Mubarak, maar toen in januari de tweede verjaardag van de revolutie gevierd werd, was het plein een plek waar vrouwen beter niet meer konden komen. Zeker niet na zonsondergang.

De meeste politici buigen zich vooral over de vraag of andere partijen wel oog hebben voor de problematiek: volgens de regering negeert de oppositie het seksuele geweld tijdens de demonstraties die zij houden, en volgens de oppositie organiseert de Moslimbroederschap dit geweld juist om demonstranten te intimideren.

Maar sommige conservatieve islamisten (die steeds meer macht beginnen te krijgen) is het de schuld van de vrouwen zelf. 'Je ziet die vrouwen spreken, zonder schaamte, zonder angst of vrouwelijkheid', zei de televisiepreker Ahmed Abdullah, ook wel bekend als Sheik Abu Islam. Zo'n vrouw is volgens hem als 'een demon', en hij vraagt zich hardop af waarom iemand sympathie zou voelen voor die 'naakte vrouwen', die 'er naartoe gaan om verkracht te worden'.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken reageerde vanavond op Facebook: 'Schandalige uitlatingen van Egyptische islamisten. Ik veroordeel dit en zal direct en via HV Ashton (buitenlandchef van de Europese Unie - red.) zorgen dat onze veroordeling ook bij de Egyptische regering terecht komt. Zij moeten hier helder afstand van nemen. Zodat er geen twijfel kan bestaan waar de Egyptische regering staat en dat vrouwen kunnen rekenen op bescherming en op respect voor hun rechten.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden