Egyptische oud-president Morsi krijgt twintig jaar cel

Voormalig president Mohammed Morsi in de gevangenis in Caïro. Beeld EPA
Voormalig president Mohammed Morsi in de gevangenis in Caïro.Beeld EPA

De voormalig president van Egypte, Mohammed Morsi, is veroordeeld tot twintig jaar cel. Dat vonnis heeft een strafhof in Caïro vandaag opgelegd. Het is de eerste veroordeling van Morsi, die in 2012 als eerste democratisch werd gekozen als leider van het land.

De veroordeling werd live op televisie uitgezonden. De rechtszaak kwam voort uit het geweld dat in 2012 bij het presidentieel paleis van Egypte uitbrak, waarbij aanhangers van Morsi betogers van de oppositie aanvielen. Er vielen daarbij tien doden. Morsi wordt niet vervolgd voor moord, maar voor het 'machtsvertoon' en de onwettige arrestaties die met het incident gepaard gingen, zei de rechter.

Ook twaalf andere leden van de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, zijn veroordeeld tot twintig jaar cel. Morsi staat terecht in meerdere rechtszaken. Na de Arabische Lente werd hij in 2012 democratisch gekozen als president, maar een jaar later werd Morsi afgezet door het Egyptische leger na een reeks felle protesten tegen zijn bewind. Sindsdien zit hij vast in een gevangenis in de buurt van Alexandrië.

'Trieste en verschrikkelijke dag'
Na het aantreden van de nieuwe regering van generaal
Al-Sisi is de Moslimbroederschap verboden en aangemerkt als terreurbeweging. Amr Darrag, een kopstuk van de Moslimbroederschap dat naar Turkije is verbannen, noemde het vonnis van Morsi een 'trieste en verschrikkelijke dag in de Egyptische geschiedenis'. "Ze willen de democratie in Egypte veroordelen tot levenslang", aldus Darrag.

Naast deze rechtszaak staat oud-president Morsi terecht in nog drie andere rechtszaken. Hij wordt onder meer verdacht van het ondermijnen van de nationale veiligheid en het arrangeren van een gevangenisuitbraak.

'Nagel aan de doodskist van justitie'
Het nieuwe regime van oud-legerleider Al-Sisi treedt keihard op tegen iedereen die sympathie betracht voor de Moslimbroederschap. Al-Sisi regeert al meer dan twee jaar per decreet en heeft ongekende macht geschonken aan de militaire gerechtshoven.

"Minstens 140 burgers stonden sinds de afzetting van voormalig president Morsi al terecht voor het militaire hof", zei Sarah Leah Whitson, directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in de regio, vorige maand in Trouw. De militaire gerechtshoven zijn volgens haar 'de nagel aan de doodskist' van de Egyptische justitie.

De vonnissen troffen vooral de Moslimbroederschap, waarvan ook de in 2012 weggestuurde president Morsi deel uitmaakt. Alle politieke en sociale activiteiten van de groep zijn door Al-Sisi verboden. Veel moslimbroeders zijn het land uitgevlucht, duizenden belandden achter de tralies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden