Egyptische machthebbers: VS en EU zorgen voor chaos

Een winkelier uit het anti-Morsi-kamp. Op de achtergrond president Barack Obama, afgebeeld als moslimbroeder. Beeld reuters
Een winkelier uit het anti-Morsi-kamp. Op de achtergrond president Barack Obama, afgebeeld als moslimbroeder.Beeld reuters

De Egyptische militaire machthebbers voeren via de staatsmedia hevig campagne tegen de Moslimbroederschap en nemen daarbij ook het Westen op de korrel. 'Het Westen wil de terreurorganisatie terug aan de macht', is de repeterende boodschap.

De Amerikaanse en Europese kritiek op het bloedige optreden tegen de aanhangers van de afgezette president Morsi, wordt in de media voorgesteld als een 'interventie' van het Westen. Daarbij wordt de ene na de andere samenzwering onthuld, gebracht door modern en betrouwbaar ogende tv-presentatoren. En de kranten blijven niet achter. Een groot deel van de Egyptenaren lijkt hun 'nieuws' zonder meer te geloven.

"Veiligheidsexperts en politici bevestigen dat er een nieuw complot is verijdeld om Egypte te ontwrichten", meldde de belangrijkste staatskrant Al-Ahram. "Politici, journalisten en zakenmensen waren erbij betrokken. Het plan werd aangestuurd door westerse landen en beoogde Egypte te verzwakken, samen met de moslimbroeders, de vijfde colonne."

Anti-westerse kaart
Het zou gaan om een plan om het zuiden van Egypte af te splitsen van de rest van het land. De krant citeert generaal Magdi al-Basjoeni, die uitlegt dat het de bedoeling van het Westen was Egypte te ontwrichten, maar dat de veiligheidsdiensten en het leger dit gelukkig hebben weten te voorkomen. Dit maakt, aldus Basjoeni, deel uit van de 'overwinning' van het bewind van legerleider Sisi op de VS en de EU. "Deze landen staan te trillen door de krachtige Arabische steun die Egypte heeft gekregen."

Door de anti-westerse kaart te spelen, appelleren de media aan de nationale trots van de Egyptenaren; de moslimbroeders worden in de hoek gezet van gewantrouwde buitenlandse machten, het leger wordt voorgesteld als de redder van de natie.

Nog een voorbeeld: "De Amerikaanse ambassadeur Ann Patterson sloot een overeenkomst met de tweede man van de Broederschap, Khairat al-Sjater, vlak voordat die werd opgepakt, dat er driehonderd militanten uit Gaza zouden worden gehaald om chaos in Caïro te creëren en een aantal gevangenissen te overmeesteren."

Ook dit complot zou door het leger zijn verijdeld, met de arrestatie van 270 militanten. Wie zaten er uiteindelijk achter dit verraderlijke plan? "Geheime documenten laten zien dat het gaat om de Amerikaanse en de Israëlische geheime dienst, de Mossad." Volgens de staatskrant Tahrir is het einde van de regering-Morsi voor het Westen een 'nog groter verlies dan de val van Moebarak'. "Het Westen zal ongetwijfeld de confrontatie zoeken." De krant drukt vier geheime documenten af die aan moeten tonen dat de Moslimbroederschap ontmoetingen had met kwade krachten in het buitenland. "Het vierde document is het gevaarlijkste. Het bewijst het verraad van de Moslimbroederschap door met westerse geheime diensten te vergaderen, vorige week in Cyprus en daarna in Duitsland", aldus Tahrir.

De kritische blogger Sjerief Ismail zegt dat de machthebbers het volk manipuleren door het Westen als zondebok te gebruiken. De retoriek tegen de VS en de EU is voor binnenlandse consumptie - het regime spreekt in de communicatie met Washington en Brussel niet dezelfde taal. Ismail voelt zich 'belazerd'door het leger. "Het is nu erger dan onder Moebarak, we zijn weer in de jaren vijftig, in de tijd van Nasser beland."

Opgejaagd wild
Egypte moet de Moslimbroederschap niet langer erkennen als maatschappelijke organisatie. Dat heeft een adviescommissie van Egyptische rechters de bestuursrechter gisteren aanbevolen.

Sinds het leger op 3 juli de moslimbroeder Mohamed Morsi als president afzette, zijn de leiders van de broederschap opgejaagd wild. Honderden prominente leden zijn opgepakt en zitten vast, veelal op verdenking van het aanzetten tot geweld. Morsi zelf wordt sinds de coup vastgehouden op een geheime plaats.

De Autoriteit van Staatscommissarissen (SCA) verklaarde gisteren dat de Moslimbroederschap buiten de wet om heeft geopereerd. Daarmee zou de beweging de titel van non-gouvernementele organisatie hebben verspeeld. De SCA adviseert dan ook de Moslimbroederschap niet langer als ngo aan te merken. Het hoofdkantoor in Caïro zou dicht moeten.

De Moslimbroederschap bestaat al sinds 1928, maar was decennialang verboden en bleef noodgedwongen ondergronds. De beweging kreeg soms wat vrijheid, maar de leiders moesten vaak vrezen voor jarenlange hechtenis. Na de val van president Hosni Moebarak in 2011 kwam de beweging aan de macht en werd Morsi president; tot het leger ingreep.

De rechtbank is niet verplicht zich iets van de aanbeveling van de SCA aan te trekken. Op 12 november buigt het hof zich weer over de zaak. (AP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden