Egyptische christenen en moslims veroordelen film fel

Moslims en christenen in Egypte wedijverden gisteren met elkaar in het veroordelen van de anti-Mohammedfilm. Volgens een woordvoerder van de Moslimbroeders proberen 'sommige' kopten in Amerika de islam schade toe te brengen. Hij zei dat de Egyptische kopten zich daar nog feller tegen zullen verzetten dan de moslims zelf. Egyptische kopten zeiden soortgelijke dingen. Dit soort verbale eensgezindheid is een gebruikelijk bezweringsritueel in Egypte.

Een organisatie die zich 'de Marokkaanse geesten' noemde, brak in op een website van Amerikaanse kopten. Op de site verscheen de tekst: 'Deze site is gehackt. Koptische emigranten, onze geliefde zuivere Mohammed, gezant voor de hele mensheid, is de rode lijn. Hoe jullie ook proberen zijn beeld te schenden om de VS tevreden te stellen, jullie zullen alleen maar verwoesting oogsten.' De groep hanteert de Marokkaanse nationale leuze 'God, het vaderland, de koning'.

Pas in de loop van de dag kwam het bericht dat een Israëliër de maker van de film is. Daarvoor al hadden reageerders op de website Arabiya.net uiteenlopende complottheorieën de revue laten passeren. Als mogelijke aanstichters van het geweld tegen het Amerikaanse consulaat in Benghazi en de ambassade in Caïro noemden ze onder meer Amerika zelf, Al-Kaida en vanzelfsprekend de Israëlische geheime dienst Mossad, die de Arabische lente kapot zou willen maken. Amerika zou een militaire basis in Libië willen en Israël zou ook het Sinaï-schiereiland willen bezetten, zoals het deed van 1967 tot 1982.

Gezien de gevoeligheid van het onderwerp waren veel reacties beheerst. Er was ook kritiek op alle drukte over de film van iemand die vindt dat Syrië met zijn dertigduizend doden een belangrijker onderwerp zou moeten zijn.

Filmmaker duikt onder
Filmmaker Sam Bacile (56) was gewaarschuwd dat hij 'de volgende Theo van Gogh' zou worden als hij zijn anti-Mohammedfilm zou maken. Maar hij wilde per se doorzetten, aldus Steve Klein, die als 'adviseur' bijdroeg aan de productie. Bacile, een Israëliër die in Californië woont, is ondergedoken na de protesten in Caïro en Benghazi. In een telefonisch gesprek met persbureau AP zegt hij de islam te beschouwen als 'een kanker'. Zijn film is bedoeld om de wereld te laten zien door welk gevaar Israël wordt bedreigd, zegt Bacile. Dat de Amerikaanse ambassadeur in Libië de dood vond bij de protesten, wijt Bacile aan tekortschietende beveiliging. "Amerika moet iets doen om dat te veranderen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden