Egyptische badplaats toneel van straatgeweld

(Novum/AP) - In de Noord-Egyptische kustplaats El-Arish hebben zich zaterdag en zondag hevige botsingen tussen woedende betogers en oproerpolitie voorgedaan. Tientallen mensen raakten gewond. Het hoofdkantoor van de Nationale Democratische Partij (NDP) van president Hosni Mubarak werd vernield en veertig personen werden opgepakt. De betogers protesteerden tegen invallen in hun stad door semi-nomadische bedoeïenen die in de Sinaïwoestijn wonen, en eisten meer bescherming en veiligheid.

Een lid van de oppositiepartij Al Wafd, Hassan Abdullah, zei dat muurschilderingen van het NDP-gebouw waren vernield en meubilair en documenten in brand waren gestoken. Ook waren het stadhuis en enkele winkels in vlammen opgegaan. De betogers blokkeerden wegen leidend naar het centrum en eisten het aftreden van de gouverneur van de provincie Noord-Sinaï en de plaatselijke commandant van politie.

De problemen begonnen zaterdagavond toen tientallen gemaskerde bedoeïenen na een conflict met lokale ingezetenen lukraak het vuur openden in het district Fawakhriyah. Drie mensen raakten gewond. Bij de daaropvolgende protesten raakten verscheidene mensen gewond en werden meerdere winkels en auto's beschadigd. Later zaterdagavond braken opnieuw ongeregeldheden uit en zondagmiddag was het opnieuw raak.

Er hebben zich eerder problemen voorgedaan tussen inwoners van El Arish en bedoeïenen, die in de woestijn een uiterst sober leven leiden. Veel bedoeïenen verdienen wat bij met de smokkel van goederen en mensen over de grens met Israël en de teelt van cannabisplanten in afgelegen woestijnvalleien, activiteiten waardoor zij constant overhoop liggen met de autoriteiten in El Arish, een stad aan de Middellandse Zee met zo'n 120 duizend inwoners. Vorige maand staken bedoeïenen autobanden in brand en blokkeerden wegen in de Sinaï uit protest tegen de wijze waarop de autoriteiten hen behandelen. De regering beschuldigt bedoeïenen ervan steun te geven aan terroristen die verantwoordelijk zijn voor een serie dodelijke aanslagen in Sharm el-Sheik, Taba en Dahab, steden in de zuidelijke Sinaï, waarbij 125 mensen de dood vonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden