Egypte

In Egypte is de nieuwe volksassemblee gisteren voor het eerst bijeengekomen. Het parlement heeft als eerste daad een voorzitter gekozen: Mohamed Saad el-Katatni, een toppoliticus van de Moslimbroederschap, de grootste fractie.

Katatni is secretaris-generaal van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke partij van de Moslimbroederschap. Deze conservatieve partij, die tot voor kort verboden was, komt echter net tekort voor een absolute meerderheid.

De eerste zitting in het parlement, het eerste in decennia dat door vrije verkiezingen tot stand is gekomen, werd geopend door Mahmoud al-Saka, met 81 jaar het oudste parlementslid. Hij bezet een zetel namens de liberale Wafd-partij. Saka riep de 508 parlementariërs op de 'martelaren van de revolutie' te herdenken die tijdens de massale protesten tegen het bewind van dictator Hosni Moebarak zijn omgekomen.

Kort nadat Saka het woord had gevoerd, kwam het tot ruzie in de zaal. Verscheidene afgevaardigden wilden de eed op de grondwet niet volgens de voorgeschreven formule afleggen. Een radicale moslim voegde een verwijzing naar de islamitische wetgeving toe en een ander zwoer op de 'martelaren van de revolutie'.

Het nieuwe parlement is het resultaat van een historische stembusgang in Egypte, die van november tot en met januari in etappes werd gehouden. De verkiezingen volgden op de val van Moebarak, volgende maand een jaar geleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden