'Egyptenaren houden oppositie verantwoordelijk voor geweld'

Veiligheidstroepen schieten met traangas bij een confontatie met demonstranten voor het presidentiële paleis. Beeld reuters
Veiligheidstroepen schieten met traangas bij een confontatie met demonstranten voor het presidentiële paleis.Beeld reuters

De Egyptische oppositie onder leiding van het Nationaal Reddingsfront (NSF) houdt president Morsi verantwoordelijk voor de recente opstoot van geweld. Maar velen wijzen het NSF met de vinger.

Redactie

"De traagheid waarmee het NSF het recente geweld veroordeelt, geeft het publiek de indruk dat het geweld en sabotage goedpraat en er zelfs toe aanzet", zegt Amr Hashim Rabie, analist van het Al-Ahram-centrum voor Politieke en Strategische Studies in Cairo. De niet-islamistische oppositie "kan voor deze perceptie de rekening gepresenteerd krijgen bij de komende parlementsverkiezingen."

Meer dan vijftig doden
Naar aanleiding van de tweede verjaardag van de opstand van 25 januari is het geweld in het hele land weer opgelaaid. Bij betogingen onder leiding van het NSF kwam het meermaals tot botsingen met de politie. Tot dusver vielen daarbij meer dan vijftig doden.

Op maandag 11 februari, de tweede verjaardag van de val van Moebarak, waren er opnieuw botsingen tussen demonstranten en politie aan het presidentieel paleis in Cairo.

Het Nationaal Reddingsfront, een losse coalitie van oppositiepartijen en groepen onder leiding van Amr Moussa, Hamdeen Sabbahi (beiden verliezers in de presidentsverkiezing vorig jaar) en Mohamed ElBaradei, heeft het voortouw genomen in het protest. De niet-islamistische oppositie vraagt onder meer een aanpassing van de nieuwe grondwet en een nieuwe regering.

Verwijten aan NSF
Woordvoerders van de oppositie hebben meteen president Morsi en zijn Moslimbroederschap met de vinger gewezen voor het bloedvergieten. Maar volgens Rabie houdt het publiek, dat de maanden van politieke onrust moe is, de oppositie rechtstreeks verantwoordelijk voor het nieuwe geweld.

"Recente opiniepeilingen laten zien dat de meeste Egyptenaren het NSF verwijten tot chaos en bloedvergieten aan te zetten, openbare en privé-eigendommen te beschadigen en de economie pijn te doen door Egyptes al noodlijdende toeristische industrie schade toe te brengen."

"Ik was van plan tegen de Broederschap te stemmen in de komende parlementsverkiezingen, maar door het recente agressieve gedrag van de oppositie, ga ik mijn stem aan de kandidaat van de Broederschap geven", zegt Karim, een 39-jarige arts uit Cairo.

Eisen van het volk
Ahmed Kamel, woordvoeder van Amr Moussa noemt de recente opiniepeilingen "onwetenschappelijk". "Het NSF heeft niet opgeroepen of aangezet tot het recente geweld aan het presidentieel paleis en elders. Het NSF vertolkt alleen de eisen van het volk."

Als het NSF voor het volk wil spreken, "dan zou het zich beter op de verkiezingscampagne richten en de meerderheid in het parlement proberen te halen", zegt Azab Mustafa, prominent lid van de Broederschap en haar Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid. "Ondertussen kan het niet zeggen dat het namens 'het volk' spreekt."

"Het NSF zou beter kiezers proberen te winnen in de plaats van op te roepen tot de zoveelste, potentieel gewelddadige demonstratie, die alleen maar de economie schaadt en westerse critici argumenten geeft om te zeggen dat Egypte 'niet klaar is voor de democratie'", zegt Mustafa.

Geweld onvermijdelijk
Het NSF is "meer dan klaar" voor verkiezingen, zegt Kamel, zolang de stembusgang "volledig aan gerechtelijk en internationaal toezicht" wordt onderworpen en zolang de Broederschap "alle bronnen van zijn campagnefinanciering onthult."

"Betogers hebben het recht om vreedzaam te manifesteren op het openbaar domein", zegt Mustafa. "Maar de meeste marsen in Caïro onder leiding van het NSF hebben het gemunt op het presidentieel paleis. De veiligheidsdiensten zijn verplicht dat te beschermen. Daardoor draaien die manifestaties onvermijdelijk uit op geweld."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden