Egypte wil zijn toeristen terug

De politieke onrust heeft bezoekers uit Egypte gejaagd. Voor delen van het land geldt een negatief reisadvies. Maar bij de piramides is het nu wel lekker rustig.

"Normaal gesproken kun je hier over de hoofden lopen." Hoofdschuddend kijkt de Egyptische gids en egyptologe Dina Touta naar de bijna uitgestorven tempel van Karnak. De tempel behoort tot de belangrijkste oudheidkundige bezienswaardigheden bij de Zuid-Egyptische stad Luxor. Voor de revolutie schuifelden toeristen hier schouder aan schouder door het enorme tempelcomplex. Maar op deze zonnige middag is er nauwelijks een toerist te bekennen.

De politiek instabiele stituatie in Egypte heeft twee jaar na de revolutie zichtbaar desastreuze gevolgen voor het toerisme in de Nijlvallei. Terwijl het toerisme aan de Rode Zee zich volgens de laatste cijfers aardig heeft hersteld, met een hotelbezettingsgraad van 74 procent, blijven de toeristen massaal weg uit Caïro, Luxor en Aswan.

Zo is de bezettingsgraad in Luxor teruggelopen tot een magere 16 procent en in Aswan is de situatie met 17 procent nauwelijks beter. Het wegblijven van de toeristen heeft grote gevolgen voor iedereen die zijn brood verdient in de toeristenbranche. "Vroeger had ik vier groepen per maand en werd ik onophoudelijk gebeld met de vraag of ik tijd had om een groep rond te leiden. Maar de afgelopen twee jaar ben ik vrijwel werkloos geweest. Ik heb hooguit twee groepen per jaar", zegt Touta. "Vrienden van me die ook in de toeristensector werken, hebben zelfs hun huis of auto moeten verkopen."

Wie je dezer dagen ook spreekt in Egypte, van hoog tot laag klagen ze over het wegblijven van de toeristen. Van souvenirverkoper en taxichauffeur tot minister - allemaal hebben ze maar één wens: dat de toeristen terugkeren naar hun land. Hoe nijpend de situatie is, wordt duidelijk uit het plan dat minister van toerisme Hisham Zazou heeft opgevat om de toeristen ervan te overtuigen dat alles veilig is in zijn land. Tijdens een diner met Europese journalisten in een chic hotel in Caïro zegt hij: "Zodra er een probleem in Caïro is, worden de culturele reizen naar Caïro, Luxor en Aswan afgezegd. De problemen worden opgeblazen, alsof het hele land in brand staat. Maar toeristen zijn geen doelwit, de politieke onrust is een interne aangelegenheid. Om te laten zien dat het veilig is om de oudheden te bezoeken, wil ik webcams plaatsen bij belangrijke toeristische sites, die live zullen uitzenden op billboards in Europese steden, waaronder Amsterdam. Een beeld zegt meer dan duizend woorden: zo kunnen mensen zelf zien wat er echt gebeurt in Egypte." Binnen een maand of twee moet het zover zijn, wat hem betreft.

De Egyptenaren mogen dan snakken naar de terugkeer van de toeristen, hoe leuk en vooral hoe veilig is het om momenteel de oudheden in Egypte te bezoeken? De Nederlandse overheid raadt reizen af naar de Sinaï (met uitzondering van de badplaatsen aan de Rode Zee) en naar de gouvernaten van Port Said, Suez en Ismailia. Ook worden reizigers gemaand tot extra waakzaamheid en hun wordt geadviseerd uit de buurt te blijven van het Tahrirplein in Caïro en van demonstraties.

De verleiding om naar het Tahrirplein te gaan, waar de revolutie begon, is groot. Maar ik krijg van alle kanten het advies om het plein als vrouw niet in m'n eentje te bezoeken.

Vooral Egyptische vrouwen drukken me op het hart dat een bezoek aan het plein geen goed idee is en ze vertellen verhalen over vriendinnen die er zijn aangerand. Tahrir laat ik dus links liggen, maar een avondbezoek aan de toeristenmarkt Khan el-Khalili in hartje van Caïro blijkt geen probleem. Nog steeds proberen de verkopers op humoristische wijze hun waren aan de vrouw te brengen. "Hoe kan ik je van je geld afhelpen", roepen ze me lachend toe.

Eenmaal buiten de stad blijkt pas echt hoe dramatisch het toerisme is ingezakt. De piramides van Dashoer en Sakkara, ten zuiden van Caïro, liggen er verlaten bij en ook bij de beroemde piramiden van Giza zijn nauwelijks buitenlandse toeristen te zien.

In plaats daarvan blijken de piramiden een populair uitstapje te zijn geworden onder Egyptische jongeren. Op donderdagavond, het begin van het Egyptische weekend, zijn ze met tientallen hier naar toe gekomen om te praten, te lachen en te flirten. Wat opvalt is dat veel meer meisjes dan voorheen een nikaab dragen. Bedreigend voelt de situatie nergens.

Een dag later blijkt de situatie in Luxor hetzelfde. In de tempels van Karnak en Luxor zijn nauwelijks westerse toeristen te vinden, wel veel schoolklassen. Zelfs de topattractie van Luxor, de Vallei der Koningen, ligt er verlaten bij. In het graf van Toetanchamon is het wel druk, maar er staan niet - zoals in het verleden - lange rijen voor het beroemdste graf in de Vallei der Koningen. Ook in de nabijgelegen Vallei der Koninginnen en in de tempel van Medinet Habu heerste een serene rust.

Moest je je in het verleden in bochten wringen om de oudheden te fotograferen zonder hordes andere toeristen op de voorgrond, nu kun je ongestoord foto's maken zonder dat er een buslading door het beeld huppelt.

Belangrijker is misschien dat vooral in Luxor alles rustig en veilig aanvoelt. Natuurlijk proberen de souvenirverkopers vol overgave hun waren te slijten, maar ze zijn minder opdringerig dan in eerdere periodes waarin het toerisme inzakte. Zo werd ik in Luxor, kort na de eerste Golfoorlog, soms achtervolgd door gillende verkopers, die wanhopig hun spullen aanprezen. Nu lijken ze zich te realiseren dat ze de schaarse toeristen niet moeten afschrikken. Ook kan ik ongestoord door de tempel van Karnak scharrelen en tijdens een avondwandeling in m'n eentje door het centrum van Luxor voel ik me geen moment onveilig.

Het is duidelijk dat de Egyptenaren, voor een belangrijk deel afhankelijk van de inkomsten uit het toerisme, er alles aan doen om bezoekers welkom te laten voelen. Veel mensen blijken zó blij toeristen te zien, dat de ontvangst van de toch al gastvrije Egyptenaren nu extra hartelijk is. In elk dorp waar we doorheen rijden, beginnen mensen spontaan te zwaaien. Zelfs Egyptenaren die er geen geld aan verdienen, zijn blij een buitenlander te zien. In Karnak willen alle jongetjes uit een schoolklas een high five van de ronddrentelende toeriste. En als ik in het Luxor Museum een van de beelden sta te bewonderen, schuifelt een tienermeisje zachtjes langs me heen en fluistert met een verlegen lachje: "Welkom in Egypte."

Ook naar Egypte?
Check altijd het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Egypte. De recentste zijn te vinden op rijksoverheid.nl. Ga liever niet in de zomermaanden, als de temperaturen kunnen oplopen tot boven de veertig graden. Voor Egypte wordt een aantal vaccinaties aanbevolen (onder andere DTP, hepatitis A en BMR) Meer informatie op: vaccinatieopreis.nl.

De prijzen van vliegtuigtickets variëren. Een retour Schiphol-Caïro met KLM (klm.com) of EgyptAir (egyptair.com) kost momenteel tussen de 350 en 400 euro. Wie naar Luxor wil vliegen kan bij EgyptAir een reourtje kopen vanaf 430 euro, met een overstap in Caïro. Het visum voor Egypte kan bij aankomst op de luchthaven gekocht worden.

Veel informatie over Egypte is te vinden op sites als egypte.startpagina.nl en www.touregypt.net.

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Amsterdam EXPO en EgyptAir Netherlands.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden