Egypte wil wat te vieren hebben

De vraag is of het nieuwe, dure kanaal wel genoeg zal opbrengen

Op de gezichten van de douaniers tekent zich een brede glimlach af. De paspoortcontroles op de luchthaven van Cairo zijn een stuk aangenamer dan gewoonlijk. Toeristen worden niet de hele tijd van het kastje naar de muur gestuurd. Integendeel. Sinds de opening van het 'nieuwe' Suezkanaal lijkt elke douanier met plezier en apetrots de vers gestrande toeristen te verwelkomen.

"Wil je een extra stempel in je paspoort?", vraagt een van de mannen lachend. Hij haalt een wit kladblaadje tevoorschijn en legt het met een zwierige beweging op de tafel. Vol overtuiging drukt hij met blauwe inkt het opschrift 'New Suez Canal, day 4, Egypt's gift to the world' op het blad. Een stempel die speciaal werd ontworpen voor de opening van het nieuwe Suezkanaal. De nog steeds glimlachende man kijkt op van het blad en verwacht niets anders dan een positief antwoord. En krijgt dat.

"We zijn ongelooflijk trots op wat er afgelopen jaar verwezenlijkt werd", vertelt de Egyptische Mohammed Kamal (32) na de officiële opening van gisteren. Kamal twijfelt geen seconde als hem de extra stempel wordt aangeboden. "Het is een mooi souvenir. Terecht, want het is een gebeurtenis om nooit te vergeten." Kamal komt uit Alexandrië en werkt voor Rochem, een bedrijf dat nauw samenwerkt met de autoriteiten van het Suezkanaal. "De stempel is optioneel, maar iedereen wil hem omdat het kanaal een mijlpaal is voor Egypte", verklaart Kamal. "Sinds Sisi aan de macht is, kunnen we weer geloven in Egypte." De bouw van het oor- spronkelijke Suezkanaal duurde tien jaar en kostte duizenden mensenlevens. Toen experts voorstelden de uitbreiding over vier jaar uit te strijken, nam president Abdel Fattah al-Sisi een wel erg ambitieuze beslissing. Het kanaal zou er binnen één jaar komen. Vandaag is dat realiteit.

Er vallen heel wat kanttekenin-gen te maken bij Sisi's project. "Egypte heeft de inkomsten uit het kanaal sterk zien dalen de afgelopen jaren. Het kanaal uitbreiden betekent niet noodzakelijk dat de vraag ook zal toenemen", zegt Angus Blair, analist en econoom in Egypte.

Niet alleen economen vinden het kanaal geen reden voor feestelijkheden. Voor Ibrahim al-Qatawi was de bouw van het nieuwe Suezkanaal geen geschenk. "Ik had een villa met twee verdiepingen", zegt hij. Op zijn telefoon toont hij foto's van wat ooit zijn huis was. Net als alle 62 andere inwoners van het dorpje Abtal, zag Al-Qatawi zijn huis met de grond gelijk gemaakt worden. "Met bulldozers hebben ze alles vernietigd."

Abtal lag op de plek waar nu schepen varen. Alles moest eraan geloven. Huizen, maar ook mangovelden die de bron van inkomsten waren voor deze families, werden gekortwiekt. De meeste gezinnen leven nu in tenten of bij familie een eind verderop. Al-Qatawi is teleurgesteld. "We hebben voor Sisi gestemd en als reactie heeft hij alles van ons afgenomen", zucht hij.

Aan de vooravond van de inauguratie verzamelden duizenden mensen zich rond vijf opblaasbare teddyberen op het Tahrirplein. "Na al die jaren van onrust en chaos hebben we nu een leider die de daad bij het woord voegt en dan bedoel ik goede daden", aldus Mohamed Aboubakr (23). Samen met zijn vrienden nam hij deel aan de feestelijkheden op het plein.

Maar ook de dagen daarvoor was het plein druk bezet. De dag van de inauguratie van het nieuwe Suezkanaal werd zelfs afgekondigd als nationale feestdag. Al valt op de gezichten van de inwoners van Abtal geen glimlach te bespeuren.

Prestigeproject

Aan het prestigeproject van president Al-Sisi hangt een prijskaartje van maar liefst 7,2 miljard euro. Voor de feestelijkheden tijdens de inauguratie alleen al werd meer dan 25 miljoen euro vrijgemaakt. Zo'n 7 procent van de wereldhandel passeert het kanaal. Maar of dit geld goed besteed werd, blijft de vraag. Hoewel de capaciteit van het Suezkanaal nu verdubbeld is, neemt de wereldhandel gemiddeld slechts met 5 procent toe per jaar. Wat ver weg ligt van een verdubbeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden