Egypte wil geen joodse bedevaart

Ultra-orthodoxe joden bidden op Mount Sinaï. © ANP

Een bedevaart van joden naar het graf van een rabbijn uit de negentiende eeuw in de Nijldelta stuit in Egypte op verzet. Een coalitie van 31 partijen en organisaties, waaronder de Moslim Broederschap, heeft aangekondigd de bedevaart te zullen verhinderen. Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken zou Israël al twee maanden geleden hebben laten weten dat de bedevaart dit jaar niet door kan gaan.

Sinds Egypte en Israël in 1979 een vredesakkoord sloten gaan duizenden joden uit vooral Marokko, Israël en Frankrijk elk jaar in januari op bedevaart naar het graf van de Marokkaanse rabbijn en mysticus Yaakov Abu Hatzira in het dorp Daymouta, 180 kilometer ten noorden van Caïro. Abu Hatzira overleed in 1879 op weg naar het heilige land in Egypte. Sommige joden dichten hem het vermogen toe om wonderen te verrichten.

Sinds 2001 is de bedevaart twee keer door een Egyptische rechter verboden en de pelgrims stuiten jaarlijks op protesten. Gamal Heshmat van de Moslim Broederschap noemde de bedevaart vandaag 'een zelfmoordmissie'.

'Normalisering van de betrekkingen met Israël is het volk opgelegd en ook de bedevaarten druisen in tegen de wil van het volk', zei Heshmat, die onlangs in het parlement werd gekozen.

Het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles beschuldigde de Moslim Broederschap er dinsdag van de religieuze vrijheid van joden te willen inperken. Een ambtenaar van het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken zei vandaag dat Israël twee maanden geleden is meegedeeld dat het gezien de politieke situatie en de gebrekkige veiligheid in het land dit jaar niet verantwoord is om de bedevaart te houden.

Egypte had ooit een bloeiende joodse gemeenschap, die ten tijde van de eerste van vier oorlogen met Israël, in 1948, zo'n tachtigduizend leden telde. Nu wonen er volgens de Israëlische ambassade nog ongeveer zestig joden in het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden