Update

Egypte weigert PVV'er visum, werkbezoek Kamer afgezegd

Raymond de Roon. © ANP Beeld
Raymond de Roon. © ANP

Een commissie van de Tweede Kamer heeft een bezoek aan Egypte afgezegd, omdat het land een visum heeft geweigerd aan PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Dat heeft een woordvoerder van de Kamer vandaag bevestigd.

Vanuit de Kamer en ook de regering is er volgens hem veelvuldig bij de Egyptische autoriteiten op aangedrongen De Roon een visum te verstrekken, maar zonder resultaat.

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken zou vrijdag tot en met maandag een werkbezoek aan Egypte brengen. De commissie wil zelf bepalen wie er in de delegatie zit. Nu er één lid geen visum heeft gekregen, is besloten helemaal niet te gaan.

'Grove schande'
Egypte is 'kleinzielig', omdat het land een visum weigert te geven aan een gekozen volksvertegenwoordiger, zegt PVV-leider Geert Wilders. Hij vindt het een 'grove schande'. 'Het toont aan dat het nieuwe Egyptische regime net zo barbaars is als het vorige', stelt Wilders. Hij heeft nooit geloofd in een Arabische lente. 'Ik heb het altijd een Arabische winter genoemd.'

Het zou minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken sieren als hij protest aantekent bij Egypte, aldus Wilders. De PVV-leider vindt het goed dat de Kamerdelegatie heeft besloten niet naar Egypte te gaan nu een van de leden het land niet in mag.

De Roon had een opmerking gemaakt over kopten, waar hij volgens Wilders groot gelijk in heeft. 'Die worden daar inderdaad bij bosjes vermoord', aldus Wilders.

Volgens De Roon is hem een visum geweigerd vanwege uitspraken die hij heeft gedaan. 'Egypte vindt het niet leuk dat ik de verdrijving sinds maart 2011 van 95.000 christenen uit dat land, heb betiteld als etnische zuivering', aldus De Roon.

Rosenthal teleurgesteld
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken betreurt het dat Egypte weigert een visum te geven. De bewindsman heeft die teleurstelling ook geuit tegen zijn Egyptische ambtsgenoot Mohammed Kamel Amr.

Rosenthal liet weten dat hij in de afgelopen dagen in contact met Amr erop heeft aangedrongen dat alle leden van de Kamerdelegatie een visum zouden krijgen voor een werkbezoek aan Egypte. De minister heeft dat ook bepleit tijdens zijn ontmoeting met Amr vorige week in Caïro.

Rosenthal begrijpt het besluit van de Kamerdelegatie om het bezoek aan Egypte af te zeggen nu één van de leden geen visum krijgt. 'Dit besluit van Egypte is teleurstellend, omdat dergelijke bezoeken bijdragen aan de onderlinge betrekkingen', aldus Rosenthal. De Roon heeft volgens hem als Kamerlid gebruik gemaakt van zijn democratisch recht om zijn mening te geven.

De Egyptische ambassade in Nederland was niet bereikbaar voor commentaar. De diplomatieke vertegenwoordiging in Den Haag is een paar dagen dicht in verband met het islamitische Offerfeest.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Kamel Amr. Beeld afp
De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Kamel Amr.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden