Egypte waarschuwt voor ineenstorting vredesproces

(Novum/AP) - De Egyptische president Hosni Mubarak heeft maandag gewaarschuwd dat Israël met zijn oorlog tegen Libanon de ineenstorting riskeert van het gehele vredesproces in het Midden-Oosten. "Egypte, dat het vredesproces ontketende, waarschuwt voor de gevolgen van een ineenstorting", zei Mubarak in een landelijk uitgezonden tv-verklaring.

Mubarak zei dat het Israëlische optreden tot gevolg heeft dat de ruimte wordt beperkt om het vredesproces voort te zetten. "De Israëlische agressie ondermijnt de gelegenheid het vredesproces voort te zetten en op het succes ervan verder te bouwen", zei Mubarak. De Egyptische president, die onder druk staat van binnenlandse oppositiegroeperingen het uit 1979 daterende vredesverdrag met Israël op te zeggen, voegde hieraan toe dat het einde van het vredesproces negatieve gevolgen zal hebben voor de stabiliteit in de wereld.

Mubarak pleitte voor een 'onvoorwaardelijk bestand', dat de weg zou plaveien voor beëindiging van de crisis en het vinden van oplossingen. Hij zei dat hij zijn minister van buitenlandse zaken, Ahmed Abou Gheit, opdracht had gegeven de diplomatieke inspanningen van Egypte te intensiveren. Aboul Gheit vloog maandag naar Riyad, nadat hij zondag in Damascus met de Syrische president Bashar Assad had gesproken.

Volgens Arabische diplomaten en media zijn Egypte en Saudi-Arabië nauw betrokken bij pogingen Syrië te bewegen tot beëindiging van zijn steun voor de Hezbollah, een ontwikkeling die van cruciaal belang wordt geacht voor een oplossing van het conflict.

De Iraakse vice-president Adel Abdul-Mahdi, een sjiiet, beschuldigde Israël van 'massamoorden' in Libanon. Hij zei dat het bloedbad in Qana 'een herhaling is van wat decennia geleden met onze Arabische natie gebeurde' en riep op tot broederschap en solidariteit onder de Arabieren. Abdul-Mahdi legde de verklaring af in een toespraak die hij hield in aanwezigheid van de Iraakse president Jalal Talabani en premier Nouri al-Maliki. Ook Talabani, een Koerd, keerde zich tegen 'de Israëlische agressie'.

De Iraakse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr zei bereid te zijn Libanon te verdedigen. "Wij zullen niet zwijgend toekijken bij deze massamoorden en internationaal terrorisme, en wij zullen het Libanese volk helpen", aldus Al-Sadr. Hij weidde niet uit.

In Sadr City, een wijk van Bagdad, gingen ongeveer tweehonderd mensen de straat op om te betogen voor de Hezbollah. De betogers, meest in het zwart gekleden vrouwen, verbrandden Amerikaanse en Israëlische vlaggen en verklaarden hun steun aan Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

Bronnen binnen het Libanese ministerie van buitenlandse zaken zeiden dat de Iraanse minister van buitenlandse zaken Manouchehr Mottaki later maandag in Beiroet werd verwacht. Mottaki deed onderweg van Teheran naar Beiroet Damascus aan. Hij zou in Libanon besprekingen voeren met de Libanese president Emile Lahoud, premier Fuad Saniora en minister van buitenlandse zaken Fawzi Salloukh.

De Pakistaanse minister van buitenlandse zaken Khurseed Kasuri waarschuwde voor het verlies van het morele en wettige gezag van de Veiligheidsraad, omdat dit orgaan zondag niet opriep tot een onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren in Libanon. Kasuri trok een vergelijking met de ineenstorting van het gezag van de Volkerenbond aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Kasuri zei ook dat het Franse voorstel voor een resolutie, waarin wordt opgeroepen tot de ontwapening van de Hezbollah, niet tot vrede zal leiden als niet ook eerdere VN-resoluties inzake Israël worden uitgevoerd. Hij verwees met name naar resoluties die na de Zesdaagde Oorlog van 1967 werden aangenomen, waarin Israël wordt opgeroepen bezet grondgebied in te ruilen voor vrede.

Rusland riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en veroordeelde de aanval op Qana. Een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken, Michail Kamynin, zei dat 'dergelijke vergissingen harteloze schendingen zijn van elementaire normen van het internationaal humanitair recht'. Kamynin bekritiseerde Washington, zonder de Verenigde Staten met naam te noemen, voor de weigering Israël onder zodanige druk te zetten dat het zijn grond- en luchtaanvallen op Libanon onmiddellijk staakt. "De logica en de argumenten van degenen die, om uiteenlopende redenen, een staakt-het-vuren vertragen, kunnen niet worden geaccepteerd", zei Kamynin.

Ook de Afghaanse president Hamid Karzai liet in een verklaring weten dat 'Qana' onacceptabel is en dat nu moet worden gekozen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. China en Indonesië kwamen met krachtige veroordelingen en oproepen voor onmiddellijke beëindiging van het geweld. Nieuw-Zeeland en Japan riepen Israël op tot matiging om een verdere escalatie te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden