Egypte vraagt Ahmedinejad om meer rechten voor Iraanse soennieten

Ahmedinejad en Al-Tayeb dinsdag tijdens hun ontmoeting in Caïro. Beeld EPA
Ahmedinejad en Al-Tayeb dinsdag tijdens hun ontmoeting in Caïro.Beeld EPA

Meer rechten voor de Iraanse soennitische minderheid en minder bemoeienis met sjiieten buiten Iran. Dat verzoek deed Egyptes hoogste islamgeleerde dinsdag aan de Iraanse president Mahmoed Ahmedinejad.

De culturele, politieke en theologische verschillen tussen de soennitische en sjiitische stromingen - de grootste scheiding binnen de islam - traden dinsdag opnieuw naar de voorgrond. Het bezoek van Ahmedinejad vormt een van de belangrijkste toenaderingen tussen het soennitische Egypte en het sjiitische Iran sinds het einde van de jaren '70.

Soennitische moslims zijn in Iran al enkele decennia mikpunt van discriminatie: ze kunnen minder makkelijk gebedsbijeenkomsten organiseren en moskeeën bouwen. Het regime zou soms soennitisch heiligdommen verwoesten. Volgens Amnesty International is hun situatie, net als die van christenen, joden en bahai-gelovigen, de laatste tijd sterk verslechterd.

'Respecteer de Arabische zusterstaten'
Sjiieten kunnen daarentegen vaak ook buiten Iran op de steun van het regime rekenen. Zo zouden de sjiieten in golfstaten geholpen worden in de opstand tegen hun heersers en kan Iran haar 'sjiitische' greep op de regio versterken. Onverstandig, waarschuwde de hoogste Egyptische islamgeleerde sjeik Ahmed al-Tayeb. Landen als Bahrein moeten worden 'gerespecteerd als een Arabische zusterstaat'.

Ook de theologische spanningen kwamen ter tafel: Iran moet zich wat al-Tayeb betreft harder optreden tegen beledigingen aan het adres van de eerste kaliefen. De vroege islamitische heersers genieten bepaald geen heldenstatus onder de sjiitische Iraniërs. Ze zouden in hun machtsstreven Ali, de rechtmatige opvolger van de profeet Mohammed, hebben verdrongen.

Caïro toevluchtsoord voor verstoten heerser
De onvrede over de opvolging van de profeet ligt aan de wortel van de spanningen tussen de twee stromingen. Overigens is niet bekend hoe Ahmedinejad reageerde op al-Tayebs kritiek. De plaats van hun ontmoeting heeft in ieder geval hoge symbolische waarde: de sjah Reza Pahlavi vond in 1979 toevlucht in Caïro, nadat de ayatollahs hem van zijn troon hadden gestoten.

Dinsdag berichtte dagblad Egypt Independent ook dat de nieuwe moefti (de hoogste soennitische geestelijke) van het land niet zal opereren uit naam van één politieke stroming. De huidige moefti, Ali Gomaa, is sterk op de hand van de Moslimbroederschap. Of de berichten over de politieke onafhankelijkheid van de nieuwe moefti kloppen, moet nog blijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden